home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.tanjug.co.yu

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila "Avtovaz" (Lada) planira da tokom naredne tri godine uloži u razvoj do tri milijarde dolara, navodi se investicionom programu kompanije za period 2009 -2012. godine, koji je sačinjen u saradnji s francuskim "Renoom".
Pre sklapanja strateškog partnerstva s francuskim kompanijom planovi "Avtovaza" su bili daleko skrominiji, prenosi moskovski poslovni dnevnik "Vedomosti".
U periodu od 2005-2007. godine ruski proizvođač je investirao svega 300-450 miliona dolara godišnje, dok ovogodišnje investicije u razvoj vrede 550 miliona dolara.
"Avtovaz" planira, inače, da već do kraja ove decenije za jednu trećinu uveća kapacitete, na 1,2 miliona automobila godišnje.
Detalji novog investicionog programa biće usvojeni u avgustu, ali je već sad poznato da će obuhvatiti usavršavanje i proizvodnju automobila na platformi "Renoa" (B i C klase) i terenskog vozila 4X4.
Uz kapitalizaciju od pet milijardi dolara "Avtovaz" je sada opterećen neto dugom od 800 miliona dolara.
Prošle godine "Avtovaz je prodao 770.000 automobila, ostvario prihod 154,6 milijardi rubalja (6,5 milijardi dolara) uz neto dobit od 3,95 milijardi rubalja (167 miliona dolara).čitanja : 1029Komentari