home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

   Izvor : Beta – Reuters

Italijanski proizvođač automobila "Fiat" izvinio se Kini zbog televizijske reklame u kojoj se pojavljuje američki glumac Ričard Gir (Ričard Gere) i aludira na Tibet.

Kina je značajno tržište za proizvođače automobila, kao i ostale velike multinacionalne kompanije koje u poslovanju u toj zemlji nastoje da izbegnu osetljiva politička pitanja poput statusa Tibeta.

"'Fiat' je nedavno savetovan da određene reklame mogu da uznemire osećanja ljudi u Kini", navela je italijanska kompanija u saopštenju u kojem se izvinjava vladi i narodu Kine.

Gir je jedan od najistaknutijih pristalica nezavisnosti Tibeta i blizak je izgnanom tibetanskom duhovnom lideru dalaj-lami, kojeg kineske vlasti smatraju podstrekačem poslednjih nemira na Tibetu.

U "Fiatovoj" reklami za novu Lanciu Deltu Gir vozi iz Holivuda ka Tibetu gde zastaje i ostavlja otisak ruku u snegu. Reklama je počela da se emituje u Italiji prošle nedelje.

Izvinjenje "Fiata" usledilo je nakon što je "Kristian Dior" (Christian Dior) povukao reklamu s glumicom Šeron Stoun (Sharon Stone) koja je izjavila da je razorni zemljotres koji je nedavno pogodio Kinu možda posledica "loše karme" zbog Tibeta.

VIDEO : New Lancia Delta with Richard Gerečitanja : 743Komentari