home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveći južnokorejski proizvođač automobila "Hjundaji" planira da uloži 600 miliona dolara u fabriku za izradu manjih automobila u Brazilu, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za vozilima na najvećem tržištu u Latinskoj Americi, prenosi "Blumberg."

Fabrika, "Hjundaijev" sedmi pogon izvan Južne Koreje, imaće kapacitet za izradu 100.000 manjih autmobila godišnje, počev od prve polovine 2011. godine, saopšteno je u sedištu kompanije u Seulu.

Prodaja vozila u Brazilu porasla je 26 odsto za osam meseci ove godine, zahvaljujući rastu standarda stanovništva, objavilo je nacionalno udruženje proizvođača vozila.

Novi pogon trebalo bi da pomogne "Hjundaiju" da se nadmeće sa japanskim rivalima "Tojotom" i "Hondom" na najavećem tržištu Latinske Amerike i da poveća prihod u situaciji kada se smanjuje prodaja u Severnoj Americi.

Brazilska fabrika će povećati prodaju na tržištima u razvoju i pomoći 'Hjundaiju' da podstakne usporenu potražnju na glavnim auto-tržištima, kao što su SAD i Evropa, ocenjuju analitičari u Seulu.

Nova fabrika će se graditi u Pirasikabi, oko 157 kilometara saverozapadno od Sao Paola, u kojoj će posao naći 4.000 radnika, a "Hjundaji" planira da u tom pogonu izrađuje nove modele i za izvoz.

Komapanija nije objavila koje će modele montirati, niti rokove daljeg širenja poslovanja.

"Hjundaji" sada u Brazilu montira manji kamion "porter" koristeći delove uvezene iz Seula. Ove godine do kraja avgusta prodato je 36.00 vozila, skoro tri puta više nego i istom periodu lane.

"Hjundaji" ima fabrike u Kini, Indiji, Turskoj i SAD, a do kraja godine u Češkoj će otvoriti pogon u kome će se izrađivati 300.000 jedinica godišnje. U Rusiji se takođe gradi jedna fabrika.

Izvor : Tanjugčitanja : 695Komentari