home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak prema kome će Srbija od 1. januara 2009. godine jednostrano primeniti Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom. Trgovinski sporazum, između ostalog, predviđa snižavanje velikog broja carinskih stopa na uvoz robe iz EU, dok je za građane najznačajnije da će, primenom tog sporazuma, od Nove godine carina na uvoz novih i polovnih automobila biti snižena za 50 odsto.

Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, čija će realizacija prema današnjem zaklučku Vlade Srbije započeti 1. januara naredne godine, značiće trenutnu liberalizaciju za oko 60 odsto industrijskih proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije.
Prema oceni potpredsednika Vlade Božidara Djelića, domaća privreda neće biti ugrožena zbog snižavanja carina na veliki broj uvoznih proizvoda iz EU.
Što su osetljiviji proizvodi utoliko je manji procenat snižavanja carina i na taj način biće zaštićenija naša privreda, a već sada se zna da će od Nove godine građani Srbije moći da uvoze nove i polovne automobile, čija će carina biti snižena sa 20 na 10 odsto.
Ukoliko sve bude teklo po planu sa primenom Prelaznog sporazuma, od 1. januara 2013. godine, carine na uvoz robe iz EU biće ukinute i to će važiti za sve industrijske proizvode i većinu poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetih 23 odsto, kao što su pšenica, mleko i sir.

Izvor : Tanjug.co.yu čitanja : 1637Komentari

Kako ce nasa privreda biti konkurentna? Ni prstom nisu mrdnuli da podignu na noge proizvodnju,sta se u Srbiji proizvodi,imamo li neki brend,sta izvozimo....... Ovako postajemo samo trziste.

Autor pedja 16 Okt 2008, 21:10