home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nemački proizvođač automobila "Dajmler", u okviru koga posluje "Mercedes-Benc", objavio je da je profit kompanije u trećem tromesečju dostigao 213 miliona evra, čime je zabeležen dramatičan preokret nakon gubitka od 1,5 milijardi evra u istom periodu minule godine.

Gubici u prošloj godini nastali su zbog "specijalnih efekata od 'Krajslerove' transakcije," navodi se u saopštenju.

U maju 2007. "Dajmler" je prodao američkom investicionom fondu "Serberus" 80 procenata akcija u "Krajsleru", sa kojim je ranije poslovao u okviru konzorcijuma "Dajmler-Krajsler."

Ali, i pored izlaska iz minusa, "Dajmler" je upozorio na veliki broj podataka koji su direktna posledica finansijske krize i pada poverenja potrošača, a time i prodaje kola, preneo je Bi-Bi-Si.

"Dajmler" je u trećem tromesečju prodao 522.500 putničkih automobila i komercijalnih vozila, tri odsto manje nego u istom lanjskom periodu kada je isporučeno 537.000 kola. Ukupan prihod u tom periodu bio je 23,8 milijardi evra, manje nego u trećem tromesečju kada je ukupan prihod iznosio 25,7 milijardi evra.

Predsednik "Dajmlerovog" odbora direktora Diter Ceče je izjavio da je reč o "izuzetno teškim vremenima, bez presedana", imajući u vidu situaciju u kojoj se našla svetska autoindustrija, pre svega zbog pada prodaje, smanjivanja prihoda, profita i porudžbina.

Izvor : Tanjug.co.yučitanja : 857Komentari