home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Politika.rs

Izričit stav „Fijata” da u kragujevačkom pogonu nema mesta za konkurentsku firmu doveo je u ćorsokak pregovore države i američkog „Dženeral motorsa“ oko sklapanja „astre klasik“ u „Zastavinoj“ fabrici. Pregovori, ipak, nisu prekinuti, pa još uvek postoji mogućnost da se vremešni „Opelov“ model proizvodi u centru srpske automobilske industrije. „Politika“ saznaje da se traži drugo rešenje, odnosno lokacija izvan fabričkog kruga „Zastave“.

Prema rečima Vlada Vučkovića, člana Gradskog veća za privredu, na poslednjem sastanku menadžmenta GM i predstavnika Ministarstva za ekonomiju upravo se o tome razgovaralo.– Sasvim je razumljivo što „Fijat“ ne prihvata da se u njegovoj fabrici sklapa automobil konkurentskog proizvođača. Zato država i grad tragaju za drugim rešenjem, odnosno za povoljnom lokacijom u bližem ili širem okruženju „Zastave“. Problem je što svaka lokacija podrazumeva i infrastrukturno opremanje. To, praktično, znači da se mora izvesti precizna računica o visini ulaganja, odnosno koristi koju bi doneo posao sa američkim gigantom. Ipak, najvažnije je da se pregovori nastavljaju, a obe strane su pokazale zainteresovanost i dobru volju da se oni okončaju na obostrano zadovoljstvo – rekao je Vučković za „Politiku“.

„Zastava“ i „Dženeral motors” su, podsetimo, potpisali petogodišnji ugovor o sklapanju „Opelovog“ modela u Kragujevcu, a za njegovu realizaciju osnovana je i potpuno nova firma „Zastava AGM“. Ugovorom je predviđena godišnja proizvodnja od 10.000 „astri klasik“, koje bi se sklapale u pomenutom preduzeću. Država je prethodno donela odluku o bescarinskom uvozu 8.500 „astri klasik“ do kraja 2008. godine, a namera je bila da se GM brzo pozicionira na srpskom tržištu. Taj deo ugovora je ostao na snazi, a do sada je na domaćem tržištu, po ceni od 11.000 evra, prodato oko 6.000 „Opelovih“ modela.čitanja : 861Komentari

„Zastava AGM“ ne mora biti izricito locirana u Kragujevcu. Nasi politicari bi pokazali napredak u evoluciji izlaskom iz lokalnog na regionalni nivo razmisljanja(jug Srbije ili Kosovo) ili "pogledati" prema krajnjem severu Srbije jer su se OPELOVI modeli svojevremeno sklapali u Kikindi.

Autor ChedomirADELAIDE 26 Okt 2008, 02:08