home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je Tanjugu "da postoje inicijative da se kragujevački automobili proizvode u afričkim zemljama".

"Postoje inicijative i zainteresovanost pojedinaca iz inostranstva da se kompletan sadašnji program proizvodi u Africi, ali u ovom trenutku još ne možemo da kažemo da je to namera koja je potpuno izvesna", rekao je Radojević.
   On je naveo da je jedna od tih inicijativa da se model "florida" proizvodi u Kongu, ali nije želeo da navede koji su to pojedinci koji stoje iza tih inicijativa.
   On je naglasio da je reč o početnim interesovanjima da se u afričkim zemljama proizvode sadašnji modeli "Zastave", jer se se od idućeg meseca u pogonima Fabrike automobile ukida proizvodnja "zastave 101", "floride" i "juga" zbog ugovora sa FIAT-om, dodajući da se "poslovodstvo u to neće mešati".
   "To je obaveza Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Radojević i podsetio da je "Zastava" svojevremeno izvozila u 74 zemlje, medju kojima u u afričke zemlje.
   "Zastava" u Egipat još, u delovima, izvozi automobil ''zastava 128'', koji se već deset godina ne proizvodi za domaće tržište.
   Reč je o automobilu čija je proizvodnja počela 1980. godine minulog veka i do danas je proizvodeno oko 250.000 tih vozila. Nešto više od 100.000 je prodato kupcima iz Afrike.
   Tamošnje firme koje godišnje uvezu oko 2.000 ''zastava 128'', u rasklopljenom stanju, osvojile su 40 odsto proizvodnje rezervnih delova za taj automobil.
   Potpisivanjem ugovora izmedju Srbije i FIAT-a o zajedničkom ulaganju u kraguejvačku "Zastavu", a potom i osnivanje zajedničkog privrednog društva "FIAT automobili Srbija" predvidjeno je da se ukine proizvodnja sadašnjih modela automobile u pogonima kragujevačke fabrike automobila.
   Zvanično nije precizirano šta će biti sa opremom i proizvodnim linijama za proizvodnju tih modela automobila, osim da će nešto od opreme zadržati FIAT.

Izvor : Tanjug.co.yučitanja : 1936Komentari

Ne da se Zastava sa njenim "naprednim" proizvodima! Taman kada smo pomislili da je ovoj tužnoj priči kraj ovi "poznati i savremeni" produkti "auto industrije iz Srbije" izgleda će metastazirati na novim tržištima kako bi doprineli modernizaciji saobraćaja nekih drugih (ne)srećnih zemalja...

Autor Dragan 26 Okt 2008, 17:53

E kamo lepe srece da je ova drzava pametna pa da sklopi ugovore sa tim ljudovima iz afrike i da zgrne bar koliko toliko para da popunimo rupe jer ako ovako nastavimo odosmo na dno!!!!!..........

Autor Alex 12 Nov 2009, 16:12