home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ruska kompanija "Avtovaz" (Lada) smanjila je prodaju automobila iz svog proizvodnog programa u Rusiji, tokom perioda januar - oktobar, za nešto više od devet hiljada, na 533,7 hiljada vozila, objavljeno je u Moskvi.

Podaci kompanije pokazuju, međutim, da je "Avtovaz" u oktobru plasirao veći broj automobila na domaće tržište nego u septembru ove godine, ali je u odnosu na isti lanjski mesec prodaja pala za 20 procenata, prenosi agencija Prajm - Tas.

"Avtovaz" je, naime, prošlog meseca prodao u Rusiji 56,7 hiljada vozila, ili 7,8 hiljada više nego u septembru, ali i bezmalo 14 hiljada manje u poređenju sa oktobrom 2007.

Uprkos svetskoj finansijskoj krizi "Avtovaz" je u periodu od početka januara do kraja oktobra uvećao prodaju na stranom tržištu za 10,4 procenta, na 96,2 hiljade vozila.

Prošle godine u Rusiji je prodato 1,66 miliona novih stranih automobila, prenela je ruska agencija Finmarket.

Konsalting kompanija "Ernst end Jang" ukazuje da je automobilsko tržište Rusije prošle godine poraslo više od 150 odsto, sa prometom koji je premašio 50 milijardi dolara.

Prema proračunima "Ernst end Janga", u Rusiji je lane prodato 2,4 miliona novih automobila, a od toga 1,15 miliona na kredit.

Do 2012. godine rusko automobilsko tržište će narasti na 5,2 miliona jedinica, od čega će 4,6 miliona biti nova vozila strane proizvodnje. Do navedenog perioda Rusija će, prema proračunima Ernst end Jang", po prodaji automobila prestići Nemačku i Italiju i postati najveće evropsko tržište vozila.

Izvor : Tanjug.co.yu

Foto : Lada čitanja : 896Komentari

Nije ni cudo,koja je rugoba na slici...

Autor Eki 03 Nov 2008, 17:13