home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa: Danas.rs

Informacija da je na sednici Srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju u Moskvi odlučeno da se automobili i nameštaj iz Srbije oslobode carina prilikom izvoza u Rusiju, predstavlja dobru vest ne samo za novoformiranu kompaniju Fijat automobili Srbija, već je i dodatni impuls uspešnom okončanju pregovora Vlade Srbije i Folksvagena, čiji su predstavnici najavili izgradnju u Srbiji.

Odluka o izvozu automobila neće, doduše, biti operativna do kraja ove godine, pošto prethodno treba da je verifikuje Duma, ali to neće ugroziti izvozne planove kompanije Fijat automobili Srbija, koja je najavila da će proizvodnja prvog Fijatovog modela „punto“ u novoj firmi startovati početkom naredne godine.

- Ukidanje carina na izvoz automobila odlična je vest za Fijat, jer otvara mogućnost za bescarinski izvoz najpre „punta“, a zatim i drugih modela na veliko rusko tržište, utoliko pre što će bescarinski izvoz automobila trajati do ulaska Srbije u Evropsku uniju. Treba, međutim, naglasiti da Fijat nije došao u Kragujevac samo zbog ruskog, većprevashodno zbog evropskih tržišta. Ali, to ne znači da u tih nekoliko godina koliko će Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije biti na snazi, nećemo pokušati da iskoristimo šansu koja nam se otvara na ruskom tržištu - izjavio je za Danas jedan od predstavnika Fijata koga smo zatekli na Sajmu automobila i autokomponetistike „Auto ekspo 08“ u Kragujevcu.

Predstavnici drugih inostranih kompanija potvrdili su za naš list da su pregovori Vlade i Folksvagena u toku. „Folksvagen je prevashodno zainteresovan za rusko tržište, a od Vlade traži iste povlastice koje je dobio i Fijat. To znači poreske i druge olakšice u vezi sa građevinskim zemljištem, kao i bescarinski uvoz delova i komponenti za ugradnju u modele koji bi se proizvodili u Srbiji. Srpskoj strani u tim pregovorima naruku ide sve izglednija mogućnost bescarinskog izvoza automobila u Rusiju, dok joj otežavajuću okolnost predstavlja globalna finansijska kriza. Ipak, treba očekivati da će u pregovorima prevagnuti onaj argument srpske strane koji se odnosi na rusko tržište“, kažu naši sagovornici.

Autor : Z. Radovanovićčitanja : 974Komentari

Da li će biti reciprociteta? Da li će se Ruski automobili uvoziti bez carine u Srbiju?

Autor Mica 28 Nov 2008, 18:20