home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na tržištu automobila u Španiji zabeležen je tokom 2008. godine najveći pad prodaje u istoriji od 28,1 odsto, saopštilo je Nacionalno udruženje proizvođača automobila (Anfac).

Špansko tržište automobila nastavilo je da beleži pad i u decembru prošle godine kada je registrovano 50 odsto manje novih vozila.
"Na tržištu automobila je u decembru, nastavljajući tendencija iz proteklih meseci, ponovo zabeležen veliki pad, za 49,9 odsto na 72.377 novoregistrovanih vozila", navodi se u saopštenju Anfaca.
Tokom prošle godine zabeležen je ukupan pad od 28,1 odsto, odnosno prodato je 1.161.176 vozila, što je najveći pad u proteklih 10 godina i "najveći pad za godinu dana u istoriji".
Špansku ekonomiju, koja je još 2007. godine bila jedna od najdinamičnijih u zoni evra sa rastom od 3,7 odsto, zahvatila je kriza 2008. godine, izazvana svetskom finansijskom krizom i problemima na tržištu nekretnina.
Španski proizvođači automobila zatražili su od vlade pomoć za prevazilaženje krize a vlada je odlučila da od 11 milijardi evra, namenjenih ekonomskom oporavku, izdvoji 800 milion evra za taj sektor.

Izvor : Beta-AFP

Foto : Seatčitanja : 825Komentari