home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački "Folksvagen" je prošle godine ostvario najveću prodaju vozila uprkos finanasijskoj krizi. Iako je u 2008. godini prodato rekordnih 6,23 miliona vozila, pojedini proizvođači automobila u okviru tog koncerna beleže pad prodaje.

Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" prošle godine je, uprkos krizi, prodao za 0,6 odsto više vozila, u čemu je veliku ulogu imala "škoda" sa rastom prodaje od 7,1 odsto.

Kako je objavljeno u "Folksvagenu", prošle godine je prodato rekordnih 6,23 miliona vozila, dok je broj prodatih "škoda" dostigao takođe rekordnu brojku od 674.500 automobila.

Prodaja vozila sa markom "VW" porasla je 0,1 odsto, a prodaja privrednih vozila za 2,9 odsto.

Najveći ukupan rast prodaje "Folksvagen" ostvario je u Kini, gde je prodaja prvi put premašila granicu od milion vozila.

U 2008, međutim, nisu svi delovi koncerna bili uspešni. Španska marka "Seat", pretrpela je pad prodaje od 15 odsto, a "Bentli" za čitavih 24 procenta.

Prodaja sportskih vozila "Lambordžini" povećana je za jedan odsto, a "Audi" je još ranije objavio rast prodaje za 4,1 odsto.

"Održali smo obećanje. Grupacija 'Folksvagen' isporučila je u problematičnoj 2008. godini najviše automobila u istoriji", rekao je šef kompanije Martin Vinterkorn.

Vinterkon je dodao da izgradnja nove fabrike u SAD teče po planu i da bi prvi automobili trebalo da siđu sa njenih proizvodnih traka u proleće 2011.

Češki član koncerna "Škoda" planira da, i pored ekonomske krize i ograničenja proizvodnje u svojoj glavnoj fabrici u Mladoj Boleslavi, ove godine ponovo poveća prodaju i dostigne nove rekorde, izjavio je njen nemački portparol Nikolaus Rejhert.

Izvor : rts.rs 

Foto : Volkswagen

čitanja : 949Komentari