home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Srpska delegacija predvođena državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije Nebojšom Ćirićem razgovaraće u Torinu sa predstavnicima "Fijata" o realizaciji plana proizvodnje za ovu godinu.

U petak, 30. januara, pridružiće joj se i potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a kako je potvrđeno Tanjugu u tom Ministarstvu, u Torino će putovati i generalni direktor "Grupe Zastava automobili" Zoran Radojević i direktor preduzeća "Zastava auto" Zoran Bogdanović.

Očekivanje javnosti i zaposlenih u "Zastavi" je da se nakon povratka srpske delegacije iz Italije dobiju konkretni odgovori na nedoumice u vezi sa investiranjem "Fijata".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je ranije da će sa upravom "Fijata" razgovarati o realizaciji plana proizvodnje za ovu godinu i da će se vratiti sa konkretnim biznis planom za fabriku automobila u Kragujevcu.

Dinkić je potvrdio da će u martu krenuti proizvodnja "punta" i da bi ona ove godine trebalo da bude četiri puta veća nego u prošloj.

Prema njegovim rečima, kolika će proizvodnja biti u "Zastavi" zavisi od toga da li će biti potpisan trgovinski sporazum sa Belorusijom, koji se očekuje početkom marta, kao i da li će Rusija odobriti kvotu za izvoz od 10.000 automobila iz Srbije.

Zbog ekonomske krize, bilo je najava mogućeg odlaganja ugovorenih investicija "Fijata" u "Zastavu" pa je tako još uvek neizvesno da li će italijanska kompanija u martu uplatiti 200 miliona evra, kao i da li će se u Kragujevcu osim "punta" koji se već proizvodi u "Zastavi" proizvoditi i novi modeli automobila.

Samostalni sindikat fabrike "Zastava automobili" već je najavio proteste ukoliko do 17. februara od najviših predstavnika vlasti ne dobije odgovore o primeni ugovora "Fijata" i Vlade Srbije i biznis planu za ovu godinu.

U otvorenom pismu predsedniku Borisu Tadiću i ministru Mlađanu Dinkiću sindikat je istakao da je spreman da, zbog trenutne ekonomske krize, prihvati odlaganje primene ugovora, ali da traži da se predstavnicima radnika te fabrike predoči jasan biznis plan za 2009. godinu.

Izvor : rts.rsčitanja : 869Komentari