home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Velike "rasprodaje" podigle su u januaru neočekivano u Češkoj u momentu teške krize automobilske industrije prodaju malih automobila za 13,5 odsto.

Proizvođači i dileri smanjili su i za preko 1.000 evra cene automobila, koje su u Češkoj za isti model donedavno bile osetno više nego u zapadnoj Evropi i mame kupce na sijaset popusta i bonusa.
Zahvaljujući tome, pre svega nižoj ceni, prema najnovijim podacima Saveza uvoznika automobila prodaja malih vozila u Češkoj je u januaru porasla za 13,5 odsto.
Ljudi kupuju mala kola i uglavnom tamo gde imaju osećaj da su nešto dobili džabe, a najviše se prodaju manji modeli Škode, Folksvagena i Forda.
"Proizvodimo punom parom, a narudžbina je toliko da uopšte ne razmišljamo o nekom privremenom obustavljanju ili ograničenju proizvodnje", kazao je za Lidove novini portparol fabrike automobila Hjundaj u Nošovicama, Petr Vanjek.
Glavne isporuke ipak idu u inostranstvo, a najviše naručuju nemački dileri otkako je vlada u Berlinu uvela premiju za likvidaciju starog automobila i kupovinu novog. Veliki broj isporuke zatim ide u Rusiju, a povećane narudžbine stižu i od dilera iz Makedonije ili Izraela.
Iznenadni bum potražnje za malim automobila potvrdio je ranija predviđanja stručnjaka da će u automobilskoj industriji najbezbolnije krizu preživeti one fabrike koje se specijalizuju za male, štedljive modele.

Autor : Beta.co.yu

Foto : Škoda čitanja : 1138Komentari