home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Svetski gigant u autoindustriji, nemački Dajmler zabeležio je izuzetno loš poslovni rezultat u poslednjem tromesečju prošle godine od oko 1,95 milijardi evra.

U tom periodu je gubitak kompanije, pre izmirenja poreskih obaveza i kamata, premašio 1,95 milijardi evra, znatno više od 250 miliona evra, koliko su očekivali analitičari.

"Dajmler" je procenio da će prihod najverovatnije biti niži u svim njegovim filijalama za izradu automobila.

Kompanija je ranije objavila da je prodaja vozila njene filijale "Mercedes-Benc" pala 2,3 odsto, na 1,26 miliona komada u 2008. godini, a da je filijala za izradu teških kamiona povećala isporuke za jedan odsto, na oko 472.000 vozila.

Zbog pogoršanja stanja kompletne auto-industrije, "Dajmler" je pojačao napore za smanjivanje troškova i preduzeo mere za povećanje efikasnosti.

Uprava kompanije je predložila isplatu dividende od 0,60 evra po akciji, što je znatno manje od dva evra u prethodnoj godini, pošto je neto profit u čitavoj godini smanjen 65 procenata, na 1,41 milijardu evra.

Kompanija je u današnjem saopštenju nagovestila "dalja značajna opterećenja zarade čitave grupacije i njenih filijala", naglašavajući da će detaljniji podaci o zaradi biti objavljeni kasnije u toku godine.

U poslednjem javnom predviđanju rezultata poslovanja, u trećem tromesečju, izvršni direktor "Dajmlera" Diter Ceče je u oktobru kratko rekao da se "tržište automobila pogoršalo više nego što je očekivala uprava kompanije".

"Dajmler" je računao da operativni profit komapnije u 2008. godini bude oko šest milijardi evra.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Mercedes 



čitanja : 780



Komentari