home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki "Krajsler" postigao je dogovor o globalnom savezu sa italijanskim "Fijatom", izjavio je izvršni direktor "Krajslera" Bob Nardeli.

Nardeli je u saopštenju za javnost ovaj dogovor, koji ima podršku američkog ministarstva finansija i koji je jedan od uslova da kompanija dobije pomoć države kako bi opstala, nazvao "značajnim korakom", prenele su agencije.

Ranije je Bela kuća saopštila da ni "Dženeral motors" (GM) ni "Krajsler" nisu podneli prihvatljive planove da bi od države dobili još novca za spasavanje. Radna grupa, koju je administracija predsednika Baraka Obame osnovala da proceni stanje u američkoj auto-industriji ocenila je da "Krajsler", vlasništvo privatnog investicionog fonda "Serberus", nije u stanju da opstane samostalno i dala mu je 30 dana da okonča udruživanje sa "Fijatom", ili da ostane bez vladine pomoći.
Ukoliko "Krajsler" uspe da ostvari dogovor sa "Fijatom" i aranžmane sa kreditorima i sindikatima kojima će uspeti da smanji troškove, ministarstvo finansija će razmotriti mogućnost da u njega investira dodatnih šet milijardi dolara, navela je radna grupa.
"Želim da lično uverim sve naše kupce, dilere, dobavljače i zaposlene da će 'Krajsler' raditi kao što je uobičajeno u sledećih 30 dana", saopštio je Nardeli.

Administarcija predsednika Obame odbacila je plan ozdravljenja "Krajslera" i drugog giganta iz Detroita, kompanije "Dženeral motors" (GM), iznudila smenu rukovodstva ove druge i, kao uslov za pomoć, preporučila "Krajsleru" da u roku od 30 dana završi celokupan proces udruživanja sa "Fijatom". Ukoliko se dve kompanije iz Detroita ne povinuju tim odlukama komisije zadužene za ozdravljenje posrnule domaće auto-industrije, biće prepuštene bankrotu i moraće da zatraže sudsku zaštitu od stečaja zbog ogromnih dugova, prenele su agencije.

Većina analitičara očekivala je da će Obamina administracija zauzeti "mekši" stav prema GM i "Krajsleru" zbog činjenice da bi bankrotom te dve firme bez posla moglo ostati oko 160.000 radnika. Radna grupa američke administarcije odbila je mišljenje "Serberusa" da bi "Krajsler" mogao da preživi oslanjajući se na vlastite snage, ukoliko dođe do povećanja potražnje za automobilima na američkom tržištu.
"Fijat" je ranije saopštio da je spreman da za 35 odsto udela u akcijama "Krajslera" američkoj kompaniji obezbedi novu tehnologiju za izradu manjih i štedljivih vozila.

Nekad najvećem svetskom proizvođaču, Dženeral motorsu, vlada SAD nudi novac da radi 60 dana i da se u tom vremenu obnovi. Dramatično pretresanje kompanije od vrha do dna počelo je juče pošto je direktor Rik Vagoner podneo ostavku pod pritiskom iz Vašingtona.
Novi šef Dženeral motorsa od danas je Fric Henderson, predsednik i glavni operativac GM, saopštila je kompanija. Većinu članova upravnog odbora činiće novi direktori, kaže se u saopštenju.
Zvaničnici i dalje veruju da su šanse Dženeral motorsa dobre, s obzirom na svetski ugled i istraživačke potencijale kompanije. Kažu da veruju da GM može da sastavi plan koji će omogućiti da proizvodne trake nastave da rade. Vlada namerava da u Detroit pošalje tim koji bi pomogao u postizanju tog cilja.

Autor : Beta.rs, AP

Foto : Chrysler čitanja : 1234Komentari

Sad mozda mozemo da ocekujemo da u Kragujevcu krene novi posao stoleca, naprimer sa PT Cruiserom...!

Autor Mikelangelo 31 Mar 2009, 11:39

Samo nam PT Cruiser treba....

Autor Eki 31 Mar 2009, 17:27