home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ruska vlada razmatra kako da pomogne najvećem proizvođaču automobila u zemlji, „Avtovazu”, kojem preti finansijski slom. Proizvodnja automobila marke Lada je u odnosu na prošlu godinu pala za više od dve trećine, a kompanija više nije u stanju da plaća dugove kooperantima, navodi londonski BBC.

Krah Lade ne bi bio običan stečaj - u propast bi mogla da povuče ceo jedan grad, Toljati, u kojem se nalaze pogoni „Avtovaza”.
Jedino po čemu je Toljati poznat i jedini razlog njegovog postojanja je Lada.
Lada ni u Rusiji nije baš neki sinonim za uspeh, mada istoimeni hokejaški klub spada među najbolje u domaćoj ligi. Često se kaže da je u Ladi jedino što vredi hokej, ali hokejaši Lade u protekla tri meseca nisu dobili platu.
Za sada, nijedan od 110.000 radnika nije otpušten, ali je zabrinutost među zaposlenima velika.
Pokraj puta koji vodi iz Toljatija je ogromno polje prekriveno hiljadama potpuno novih lada, a trenutno, širom Rusije, bar 100.000 Lada čeka kupca.

Autor : Beta.rs

Foto : Lada 

Putin kupio Nivu u znak podrške domaćoj privredi

Ruski premijer Vladimir Putin odlučio je da lično podrži domaću automobilsku industriju, koja preživljava teške dane u uslovima krize, kupivši automobil marke "niva", javile su ruske novinske agencije.

Odgovarajući na pitanje radnika najveće ruske automobilske kompanije "AvtoVAZ", koji proizvodi "nive", Putin je saopštio da je nedavno kupio sebi jedan takav model.
U susretu s radnicima prilikom posete Toljatiju, ruski premijer je rekao da Rusija ne namerava da u potpunosti iskoristi postojeće rezerve i da na srednjoročnom nivou namerava da ponovo pređe na njihovo popunjavanje. "Naš zadatak je u tome da ih danas iskoristimo za to kako se olakšala tranzicija privrede, i pronašao protivotrov za postojeće probleme i izlazak na put stabilnog razvoja i ponovnog skupljanja rezervi", rekao je Putin.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Lada čitanja : 2053Komentari

Ha! Putin zna sta je dobar avto! Samo jel ga kupio od plate za kes il je digo kredit?

Autor Vladygar 31 Mar 2009, 11:24

Neće Rusi da kupuju Ladina vozila. Čekaju Punto iz Srbije.

Autor Mica 31 Mar 2009, 11:24

Meni je ova Lada simpaticna!!!
Pogledajte boju i felne...
Koliko kosta ovakva kod nas?

Autor Dejan 31 Mar 2009, 11:32

Katastrofa od dizajna.
Mada, makar nije skup.

Autor Eki 31 Mar 2009, 17:23

Provalite da Lada ima 110.000 zaposlenih!! A mi mislimo da je zastava problem... c.c.c.c. ...

Autor joca 01 Apr 2009, 22:43