home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Italijanski Fijat preuzeće većinski udeo vlasništva nemačkog auto-koncerna Opel, javlja internet portal Špigl onlajn, pozivajući se na izvore u obe kompanije.

"Fijat će već narednog utorka potpisati pismo o namerama o preuzimanju većinskog udela u Opelu", prenosi Špigl pozivajući se na učesnike u pregovorima obe strane. Portal nemačkog nedeljnika piše da je uprava Opela u pregovorima i sa austrijsko-kanadskim dobavljačem auto'delova "Magna", ali nemačka vlada i uprava DŽeneral motorsa, koji je većinski vlasnik Opela, prednost daju opciji po kojoj bi Fijat preuzeo većinski udeo u Opelu.

Zanimanje Fijata za Opel potvrdio je i premijer savezne pokrajine Hesen Roland Koh. "Magna i Fijat su zainteresovani za Opel, ali su sve opcije otvorene", rekao je Koh. Predstavnici radnika Opela podeljeni su oko mogućeg ulaska Fijata u vlasničku strukturu kompanije. Predstavnik Centralnog saveta radnika Klaus Franc odbija takvu mogućnost i to prvenstveno zbog bojazni da bi visoko zaduženi Fijat mogao Opel odvući u još veće finansijske teškoće. "Strahujemo da će, ako Fijat preuzme Opel, doći do masovnih otpuštanja i zatvaranja Opelovih pogona u Nemačkoj", rekao je Franc. Predstavnik pogona Opela u Bohumu Rajner Ajnenkel pozdravlja uključenje Fijata u raspravu o budućnosti ovog automobilskog proizvođača.

Protiv toga da Fijat preuzme većinsko vlasništvo u Opelu je i najveći nemački sindikat IG Metal. Političari i ekonomisti mesecima raspravljaju o konceptima za spas Opela, koji u Nemačkoj zapošljava oko 25.000 radnika. Jedna od opcija predviđa i delimičnu nacionalizaciju kompanije.

Autor : Fonet.rs

Foto : Fiat, Opelčitanja : 966Komentari