home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Američki proizvođač automobila "Ford" je u prvom tromesečju 2009. godine zabeležio manji gubitak nego što se očekivalo s obzirom na duboku krizu autoindustrije i saopštio da je na dobrom putu da godinu završi makar na nuli i da ne očekuje da će tražiti zajam od vlade.

U saopštenju "Forda" se navodi da je u prva tri meseca zabeležen gubitak od 1,43 milijarde dolara, ili 60 centi po akciji, prema neto profitu od 70 miliona dolara, ili tri centa po akciji, iz istog perioda lani, preneo je Rojters.
Finansijski direktor tog autogiganta Luis But je izjavio da je rukovodstvo uvereno da će kompanija preživeti 2009. bez državne pomoći, ali o 2010. nije želeo da spekuliše.
"Situacija je veoma teška, ali smo sigurni da ćemo pregurati ovu godinu", rekao je But.
Ne računajući jednokratne troškove, gubitak "Forda" je u prvom tromesečju iznosio 1,8 milijardi dolara, ili 75 centi po akciji, dok su analitičari očekivali gubitak od 1,23 dolara po akciji. Istovremeno su prihodi pali za gotovo 37 odsto, na 24,8 sa 39,2 milijarde dolara, što je u najvećoj meri posledica pada prodaje na američkom tržištu od 43 odsto, saopštio je "Ford".

Autor : Tanjug.rs

Foto : Fordčitanja : 869Komentari