home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Italijanski proizvođač automobila Fijat najavio je da želi da zadrži sve fabrike Opela u Nemačkoj, za slučaj da se savezna vlada saglasi da koncern iz Torina preuzme ugroženu nemačku kompaniju.

Kako je u internet izdanju izvestio magazin Špigl (Der Spiegel), pozivajući se na "obaveštene izvore u Torinu koji se bave pitanjem preuzimanja Opela", u Fijatu ne razumeju sumnjičavost vlade u Berlinu u vezu sa tim poslom.

Jer, Fijat je ne samo pružio uveravanja da će sačuvati sve fabrike (u više gradova širom Nemačke), već i da će svi dugovi italijanskog koncerna biti izuzeti iz eventualne fuzije.

Italijanski kupci bili bi fleksibilni i kada je reč o imenu novog koncerna, te nije bitno da li bi se on zvao Fijat-Opel ili Opel-Fijat.

"Nije ovde reč o nacionalnim sujetama, već o projektu inteligentne evropske industrijske politike. Neko mora da preduzme inicijativu, u interesu svih", prenosi Špigl reči neimenovanih nadležnih u Torinu.

Opel želi da se odvoji od matičnog američkog koncerna Dženeral Motors (General Motors) i traži investitora. To je kao uslov za dobijanje državne finansijske garancije navela nemačka vlada.

U fabrikama u Riselshajmu, Bohumu, Ajzenahu i Kajzerslauternu Opel zapošljava više od 25.000 radnika.

Zaposleni ne žele da Fijat preuzme Opel, jer se boje otpuštanja i, kao i deo političara, prednost bi dali drugom zainteresovanom, kanadsko-austrijskom snabdevaču autoindustrije Magna.

Autor : Beta.rs

Foto : Fiatčitanja : 928Komentari

``Zaposleni ne žele da Fijat preuzme Opel, jer se boje otpuštanja...``
Najbolje da ih niko ne preuzme i da nastave da rade sa gubitkom, ili ipak da neko investira pare i radi sa gubitkom... ali da ih niko i ne otpusta!

Autor Mikelangelo 28 Apr 2009, 07:47

heheh, ovi radnici Opela k'o da su stigli iz Kragujevca :)))

Autor Nedjo 28 Apr 2009, 11:27

Najbolje da blokiraju glavnu ulicu u Riselhajmu i da tako traze novog kooperanta! :)

Autor Uros 28 Apr 2009, 12:18