home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska "Honda" je objavila čist gubitak od 186,1 milijardu jena (1,9 milijardi dolara) u četvrtom tromesečju minule fiskalne godine, kompanija "Isuzu" u manjku je 279 milona dolara za čitavu prošlu poslovnu godinu, a najveći kineski proizvođač automobila SAIC zabeležio je pad profita od 49 odsto.

Drugi veliki japanski proizvođač vozila "Honda" saopštio je da je gubitak od 1,9 milijardi dolara u četvrtom tromesečju protekle fiskalne godine nastao zbog drastičnog pada prodaje. U čitavoj poslovnoj godini, koja se završava krajem marta, neto zarada "Honde" smanjena je 77,2 odsto, na 137,0 milijardi jena.

Kompanija "Isuzu motori", najveći japanski proizvođač lakih dostavnih vozila, objavila je gubitak u fiskalnoj godini do 31. marta od oko 26,9 milijardi jena (279 miliona dolara), znatno više od prvih predviđanja. "Isuzu" je u prethodnoj godini poslovao sa profitom od 76 milijardi jena, podseća agencija Blumberg. Prodaja kompanije smanjena je 26 procenata zbog pada potražnje za kamionima u Japanu, Rusiji i na Bliskom istoku.
"Niko ne može da izbegne recesiju," izjavio je Ićiro Takamacu, šef investicione gupe "Alfeks" u Tokiju. "Još postoji potecijalna potražnja za komercijalnim vozilima na tržiština u usponu", smatra Ićiro, uz napomenu da će se takva tendencija snažnije osetiti tek kada dođe do oporavka privrede.

Proizvođač kamiona "Elf" smanjio je plate direktorima i odložio pojedine projekte zbog štednje. I ostali veliki azijski proizvođači automobila pogođeni su recesijom.
Najveći kineski proizvođač automobila, SAIC, objavio je pad profita od 49 odsto u prvom tromsečju ove godine zbog preuzimanja grupacije "Nanđing automobili," što je doprinelo smanjivanju zarade. Neto prihod kompanije opao je na 92 miliona dolara, saopšteno je danas u Šangaju, sedištu SAIC-a koji je početkom godine kupio manjeg domaćeg rivala "Nanđing automobili" kako bi smanjio zavisnost od inostranih partnera kao što su "Dženeral motors" i "Folksvagen."

Autor : Tanjug.rs

Foto : Hondačitanja : 1014Komentari