home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Oko 6.000 radnika američkog "Dženeral motorsa" (GM) iskoristilo je najnoviju ponudu za dobrovoljno napuštanje preduzeća u zamenu za otpremninu ili raniji odlazak u penziju, objavljeno je u Detroitu.

Kompanija i pored toga nije dostigla planirano smanjenje radne snage, tako da će nastaviti da preduzima korake za dalje ukidanje radnih mesta, prenele su agencije.

Broj zaposlenih u fabrikama GM u SAD smanjen je, zahvaljujući organizovanim odlascima, na 48.000 lica. Kompanija je ranije navela da planira da u toku ove godine broj radnika smanji na oko 40.500.

GM je nedavno izašao iz stečaja, jer je u okviru obimne restrukturalizacije, koja je obuhvatila i prodaju nekih robnih marki, uspeo da postane manje preduzeće koje bi trebalo brže da reaguje na zahteve kupaca.

Većinski vlasnik "novog GM" je američka vlada, koja je dala najviše para za očuvanje kompanije.

Prošle godine GM je poslovao sa gubitkom od 30,9 miliardi dolara, a godinu dana ranije je bio u još većem poslovnom minusu od 43,3 milijarde dolara.

Američka kompanija je prošle godine izgubila poziciju najveće svetske fabrike automobila prema obimu prodaje. Prvo mesto je preuzela "Tojota" posle više od tri četvrtine veka vladavine "GM"-a.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 481Komentari

otpustanje radnika ce resiti sve probleme na svetu!!!!!!

Autor nezaposleni 04 Avg 2009, 21:41