home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prodaja automobila drastično je smanjena u Mađarskoj, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja gde su vlade preduzele različine mere podsticanja prodaje vozila kako bi se omogućilo da se autokompanije što pre oporave.

„Nažalost ovde u Mađrskoj, vlada nije priskočila u pomoć prodavcima automobila,” izjavio je šef Udruženja trgovaca automobilima Atila Fojt koji predviđa da će prodaja u čitavoj 2009. godini biti 70.000 jedinica, u poređenju sa 160.000 u 2008.

Mađarska je rekordnu prodaju kola zabeležila 2003. godine, 208.000 isporučenih vozila. Kao rezultat izostanka podsticajnih mera, oko 110 do 120 maloprodajnih prodavnica prinuđeno je da zatvori kapije ove godine, od ukupno 600 auto-salona u Mađarskoj.

Mađarska, koja je minule godine obezbedila pomoć od 20 milijardi evra od Svetske banke, Međunarodnog monetranog fonda i Evropske unije, odustala je od podsticanja prodaje automobila, iako to ne bi uticalo da se rupa u budžetu poveća.

Svugde u Evropi je uvođenje sistema prodaje kola „staro za novo” urodilo plodom i podiglo isporuke. Ali, u Mađarskoj koja proizvodi automobile kao što su „Suzuki”, „Fijat” i „Audi” i delove za vozila kao što je „Opel”, domaće tržište automobila je još u rikvercu.

Prema podacima mađarske agencije „JATO dajnamik”, vodećeg provajdera podataka o autoindustriji, svega oko 2.500 vozila je kupljeno u avgustu, u poređenju s više od 11.000 u istom lanjskom mesecu.

Pad prodaje mogao bi se objasniti podatkom da se Mađarska nalazi u najgoroj recesiji u poslednjih 18 godina i da je došlo da pada kupovne moći stanovništva za oko 6,6 procenata u julu, u odnosu na isti mesec 2008.

Vlada je preduzela drastične mere stezanja kaiša, što je bio jedan od uslova MMF za dobijanje pomoći, a među tim merama je i povećanje poreza na promet sa 20 na 25 procenata.

Mađarsko tržište automobila je ove godine u nepovoljnom položaju i zbog nespremnosti banaka da obezbeđuju kredite i druge mogućnosti za nabavku vozila, smatraju analitičari.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Suzuki čitanja : 2309Komentari