home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

"Krajsler" će za dve godine ponovo uspeti da vrati na put profitabilnosti, posle mera koje su preduzete za ozdravljenje svetskog auto-sektora i mera stabilizacije u samoj kompaniji, ocenio je direktor italijanskog "Fijata" Serdjo Markijone, koji je u junu preuzeo posrnulu američku autokompaniju.

"Mogu da nas vidim da poslujemo sa profitom u naredna 24 meseca", pre izvršenja poreskih obaveza, kazao je Markijone koga citira kanadski dnevnik "Gloub end mejl".

On je uveren da će "Krajsler" donositi zaradu pošto je kompanija odlučila da ne gomila zalihe već da poštuje volju kupaca, ocenjujući da bi se akcije "Krajslera" ponovo mogle naći na berzi posle 2010. godine.

Čelnik "Fijata" je rekao da italijanska kompanija nema plan ulaganja svežeg novca u "Krajsler", u kome je odlukom američke administracije stekao 20 procenata akcija, na osnovu ugovora o prenosu "Fijatove" tehnologije izrade manjih i štedljivih automobila. Markijone je uspeo da potpuno preokrene lošu sudbinu "Fijata" iz 2005. godine pre nego što je u junu stao na čelo bankrotirane američke kompanije. On je najavio da će petogodišnju strategiju oporavka "Krajslera" obelodaniti 4. novembra.

Kada se Markijone prihvatio posla izvršnog direktora "Fijata", vrednost akcija italijanske auto firme 2005. godine na berzi je iznosila 5,60 evra, da bi za manje od dve godine njihova vrednost utrostručena, a od dnevnog gubitka od dva miliona evra, danas je dnevna zarada italijanske grupacije pet miliona evra.  Prošlog meseca na sajmu u Frankfurtu Markijone je kazao da je naišao na "čitavu gomilu iznenađenja" kada je u junu preuzeo kontrolu nad bankrotiranom američkom firmom.

Akcije italijanskog "Fijata" skočile su prošlog meseca nakon što su analitičari američke investicione banke "Morgan Stenli" udvostručili  prognozu vrednosti njegovih akcija, naglašavajući da će "Fijat" imati koristi od povezivanja sa "Krajslerom."  Oni su rekli da će "Krajsler" omogućiti "Fijatu" da smanji troškove i da otvori potencijal za nove puteve prodaje i povećanja prihoda.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 580Komentari

Krajsler Grupa će sledeće godine u ovo vreme bankrotirati ako američka vlada ne bude davala novce poreskih obveznika sindikatu (UAW) koji je većinski vlasnik dotičnog. Fijat neće crnu banku uložiti.

Autor Boris 09 Okt 2009, 19:03