home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ruska vlada je produžila važenje uvoznih carina za automobile na još devet meseci, kako bi reanimirala domaću automobilsku industriju, saopštio je ruski ministar za industriju i trgovinu Viktor Hristenko.

Rusija je, kako podsećaju agencije, povećala uvozne carine za automobile 12. januara ove godine, na rok od 11 meseci, a ta odluka bila je jedna od važnih antikriznih mera za rusku automobilsku industriju, kojima je vlada pokušala da zaštiti domaće proizvođače od pada prodaje.
U proseku, carine za uvoz novih putničkih vozila i kamiona su povećane sa 25 na 30 odsto. Za polovne automobile, ne starije od tri godine, čija cena ne prelazi 325.000 rubalja (oko 11.000 dolara), uvozna carina je uvećana sa 48 na 54 odsto.
Ministarstvo industrije i trgovine je krajem avgusta saopštilo da je uvođenje zaštitnih carina dalo pozitivne rezultate, jer je udeo automobila proizvedenih u Rusiji u ukupnoj šestomesečnoj prodaji porastao za 61 odsto.
Produžavanjem važenja viših, u suštini zaštitnih uvoznih carina, ruske vlasti pokušavaju da reanimiraju posustalu domaću autoindustriju.
Prema podacima Federalne carinske službe, uvoz putnickih automobila je za šest meseci smanjen za 73 odsto, a kamiona za 84 procenata.
Ruska automobilska industrija je, međutim, i uprkos tome u dubokom minusu. Za sedam meseci proizvodnja kamiona je opala za bezmalo 70 odsto, a putničkih automobila za 60 procenata. U julu su se pojavili prvi znaci oporavka, kada je produkcija kamiona u odnosu na juni porasla za 24, a putničkih vozila za tri procenta, prenela je agencija RIA Novosti.

Autor : Tanjug.rs

Foto : arhiva Autoblog.rsčitanja : 505Komentari