home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Premijer Rusije Vladimir Putin i glavni šef nemačke firme Folksvagen (VW) su izjavili tokom posete fabrici te firme u Kalugi, Rusija, da tržište automobila u toj zemlji mnogo obećava, uprkos sadašnjoj krizi.

"Ne sumnjam da su proizvođači spremni da prevaziđu sadašnje teškoće (u Rusiji), da modernizuju proizvodnju i izbace konkurentne i tražene modele", rekao je Putin u Kalugi, 180 kilometara jugozapadno od Moskve.
Premijer je na prvom mestu istakao Ford i Reno, kao najveće strane firme koje proizvode u okviru auto-industrije Rusije, ali je obećao i "svu moguću pomoć" domaćem AvtoVAZu koji je zbog zastarelosti i neefikasnosti u dubokoj krizi.
Predsednik Upravnog odbora VW Martin Vinterkorn (Winterkorn) je procenio da je Rusija "na putu da postane jedna od vodećih tržiša automobila" i rekao da će "2010. godina biti teška, ali srednjoročno Rusija hvata zalet".
Šef VW je najavio da njegova firma ne namerava da smanji proizvodnju u Rusiji u okviru strategije do 2018. godine.
Fabrika VW u Kalugi računa da će ove godine proizvesti 103.000 vozila i planira da iduće proizvede upola više. VW je 2008. godine u Rusiji prodao 130.000 automobila.
Ukupna prodaja svih marki je ove gdine u toj zemlji opala za više od 50 odsto.
Putin je prisustvovao svečanom otavaranju proširenja fabrike VW u Kalugi koja sada ima 1.800 zaposlenih, a iduće godine će imati 3.000 i uvesti u proizvodnju tri nova modela automobil, uz postojećih 18.

Autor : Beta-AFP

Foto : Volkswagenčitanja : 1022Komentari