home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki Ford će o prodaji švedske kompanije Volvo, koja je suočena s gubicima, pregovarati samo sa konzorcijumom pod rukovodstvom kineske kompanije Džili.

Iako se Ford odlučio da o prodaji Volvoa ubuduće pregovara isključivo sa tom kineskom kompanijom, u saopštenju se navodi da je do konačnog sporazuma o prodaji potrebno da se reši još mnogo detalja.

Američki proizvođač automobila nije obznanio moguću prodajnu cenu za poznatu švedsku autokompaniju, ali se u javnosti spekuliše o iznosu od dve milijarde dolara. Ford je 1999. godine, prilikom kupovine Volvoa, za tu kompaniju platio 6,45 milijardi dolara.

Kompanije nisu saopštile ni datum do koga bi pregovori o detaljima sporazuma trebalo da budu okončani.

Analitičari navode da bi u pregovorima mogli da prođu meseci, navodeći u prilog tome činjenicu da je Ford januara 2008. označio indijski "Tata motors" kao favorita za kupovinu Jaguara i "Lend rovera", a da je konačni dogovor postignut tek marta ove godine.

Prema izvorima bliskim pregovorima, zainteresovani za kupovinu Volvoa bili su i američki konzorcijum Kraun i kineska automobilska industrija BAIC.

Ford odoleva krizi u automobilskoj industriji bolje od svojih američkih konkurenata, "Dženeral motorsa" i Krajslera, ali je ipak prodao luksuzne robne marke "Aston Martin", "Jaguar" i "Lend rover" i nagovestio da će se u budućnosti usmeriti samo na svoje glavne brendove Ford, Linkoln i Merkjuri.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 959Komentari

Jos koju godinu/deceniju, i ceo svet ce otici u ruke Kineza...

Autor autoshowserbia.info 31 Okt 2009, 09:47