home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Dan uoči stupanja na snagu Zakona o bezbednosti u saobraćaju, još nije utvrđena minimalna cena obuke budućih vozača koju treba da propiše vlada, a u auto-školama ocenjuju da bi obuka mogla koštati najmanje 500, ili čak 800 evra.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju propisan je visok nivo kvaliteta u pogledu vozila, kadrova i odgovarajuće tehničke opreme, a to su upravo kriterijumi koji će biti presudni za odredjivanje minimalne cene, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
"Tako će, na primer, od marke i starosti automobila na kome se obučavaju polaznici i prostorija u kojima se održava teorijska nastava, zavisiti i minimalna cena časova", rekao je Tanjugu načelnik odeljenja za sabraćajno - tehničke poslove i prekršajni postupak Branimir Pejović.
On je ukazao da je jedan od osnovnih razloga za utvrdjivanje minimalne cene obuke suzbijanje nelojalne konkurencije, što podržava i većina auto-škola.
Predsednik Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta je ocenio da će odredjivanje minimalne cene obuke pomoći da se "reši situacija na tržištu", i ukazao da će cena biti viša od sadašnje, ali će i obuka biti kavalitetnija.
"Cena obuke ne bi smela da bude manja od 800 evra", rekao je Rašeta, uz objašnjenje da će auto-škole, zbog obavezne teorijske obuke, morati da angažiju licenciranog predavača, a da će na dodatne troškove uticati i uvodjenje ispita iz Prve pomoći.
Predsednik grupacije auto-škola Beograda Milenko Jezdimirović, medjutim, smatra da bi cena obuke trebalo da bude oko 500 evra, u skladu s platežnom moći gradjana Srbije.
"Predložili smo da cena obuke bude 800 dinara po času, bez PDV-a. To je u proseku za 200 dinara više nego sada, ali zbog nelojalne konkurencije, u pojedinim školama i duplo više", kazao je Jezdimirović istakavši da, upravo zbog toga, cena obuke gradjanima može izgladati prevelika.
U Srbiji posluje oko 1.000 centara za obuku, a sagovornici Tanjuga se slazu da će njihov broj, zbog pooštrenih kriterijuma biti smanjen.
"Novi zakon je restriktivniji i uticaće na ukrupnjavenje tržišta, ali ne i na smanjenje kapaciteta", istakao je Pejović, dok je Rašeta ocenio da će trećina auto-škola nestati sa tržišta.
Interesovanje gradjana povećano je u poslednjih nekoliko meseci kažu u auto-školama, i navode da na to utiče strah od uvodjenja obaveznih predavanja iz teorije i ispita Prve pomoći, kao i to što su neke auto-škole odnedavno smanjile cenu obuke.
Centri za obuku će do usvanja pravilnika kojima se bliže odredjuje rad auto-škola, a čija će izrada biti završena do kraja godine, vozače obučavati po starom zakonu.
Pejović je objasnio da će tim pravilnicima bliže biti odredjen način osposobljavanja kandidata tokom prelaznog perioda.
"Kandidati koji su započeli obuku imaće tri meseca da je završe, ali da bi dobili vozačku dozvolu moraće da prodju po tri dodatna časa teorijske i praktične obuke i da polože Prvu pomoć", objasnio je on.
Ista pravila, kazao je Pejović, važiće i za kandidate koji završe obuku, dok će oni koji su položili teorijski ispit imati samo po tri dodatna časa teorijske i praktične obuke, ali neće polagati Prvu pomoć.
On je ukazao da će auto-škole imati godinu dana vremena da se prilagode novom zakonu i pribave novo rešenje i licencu, a Zakonom o bezbednosti saobraćaja predvidjeno je licenciranje instruktora, predavača i ispitivača.
"Licenciranje je u nadležnosti Agencije za bezbednost saobraćaja, koja još nije formirana, pa će auto-škole licence dobiti naknadno i to ne bi trebalo da utiče na primenu novih pravila za osposobljavanje vozača", rekao je Pejović.
Vozačku dozvolu u Srbiji godišenje dobije između 120.000 do 150.000 gradjana, a Pejović smatra da nova pravila neće uticati na broj izdatih dozvola.
Obuka ne bi trebalo da traje predugo, zbog uvodjenja obaveznih teorijskih predvanja i Prve pomoći, rekao je Pejović i naveo da je Zakonom predvidjeno 40 časova obavezne teorijske obuke.
"Teorijski ispit će se ubuduće polagati pre početka praktične obuke, za koju je predvidjeno da traje 30 časova", objasnio je on i dodao da će kandidati moći da izadju na praktični ispit tek kad polože Prvu pomoć.
Novina je i stepenasto dobijanje prava na upravljanje težim i opasnijim vozilom, a značajan pomak u kvalitetnoj obuci je i sklapanje ugovora izmedju centra za obuku i kandidata, koji će tako biti zaštićeni u slučaju da nisu zadovoljni uslugom.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1559Komentari

"Nepravda napada k'o p..... sa zapada..."

Autor Stefko 09 Dec 2009, 22:55

Počelo je, počelo!

Autor Stefko 10 Dec 2009, 00:01

Ma daj, ovi iz udruzenja lupaju!!!
Pisu tu svakakve stvari da plase narod, da bi se digla neka buna protiv ovih trenutnih dahija!!!
Sve ce to trziste da resi, a cena ce biti i 300evra u nekim auto skolama.
Ja kada sam polagao svugde je bilo oko 20000 do 30000 dinara, a u prethodnih godinu dana sam vidjao i za 9000dinara.

Kada se pojavi vise skola sa potrebnim licencama, da vidis kako ce cene da padaju...

Autor Dejan 10 Dec 2009, 00:25

Ima da se tuku za buduce vozace!!!

Autor Dejan 10 Dec 2009, 00:26