home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i potpredsednik „Fijat grupe” Alfredo Altavila potpisali su u Beogradu aneks ugovora o zajedničkom ulaganju u kompaniju „Zastava” u Kragujevcu.

Uplatom osnivačkog kapitala od 100 miliona evra „Zastava” suštinski postaje deo „Fijat grupe”, rečeno je na konferenciji za štampu posle potpisivanja ugovora.

„Fijat” se obavezao da u Kragujevcu, osim Punta, proizvodi i dva potpuno nova automobila.

„Fijat” će u modernizaciju fabrike, kako je najavljeno, uložiti ukupno 700 miliona evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je posle potpisivanja ugovora rekao da je "Fijat" dao nalog za uplatu 98 miliona evra osnivačkog kapitala zajedničkog preduzeća i
da se očekuje se da će novac na računu biti 29. decembra. Dodao je da su ranije uplaćena dva miliona evra.

Ministar je naveo da će posle uplate država preneti imovinu "Zastave" u zajedničko preduzeće.

Dinkić je rekao da je jedna od novina u Aneksu proizvodnja dva potpuno nova modela automobila koji će biti namenjeni izvozu na evropsko i američko trižište.

Prema njegovim rečima, ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200.000 automobila godišnje od čega se, kako je rekao, očekuje oko dve milijarde evra izvoza.

"Kragujevčani će se posle drugog niza godina vratiti na američko tržište sa modelom za koji verujemo da će imati daleko bolju prodaju od Juga", rekao je Dinkić i istakao da se investicijama u Kragujevcu neće obezbediti samo nova radna mesta, već i nova tehnologija, bolji uslovi rada i nova poslovna kultura.

Dinkić i Altavila, kao ni Tadić prilikom obilaska Zastave nisu želeli da otkrivaju detalje o tipu automobila koji će se, kako je planirano, proizvoditi u Kragujevcu 2011. godine. Oni su potvrdili da je reč o malom porodičnom vozilu, ali da to i ne znači da će ono biti zaistalo malo dodavši da Fiat, u okviru platforme za mala vozila, proizvodi automobile koji spadaju u više automobilskih klasa.

Dinkić je rekao da se radi o "potpuno novom modelu", koji će biti predstavljen 2011. godine na jednom od velikih svetskih salona automobila kao i da će probna serija novog modela automobila sići sa proizvodnih traka u drugoj polovini 2011. godine. Ministar je naveo da će oko 80 odsto komponenti za nove modele biti proizvedeno u srpskim fabrikama, čime će se ostvariti visok nivo, kako je rekao, lokalizacije proizvodnje.

Potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila ocenio je danas da je predsednik Srbije Boris Tadić odigrao važnu ulogu u ovom poslu.

"On (Tadić) nam je dao veliku podršku i ja sam mu zaista zahvalan", rekao je Altavila koji je tu priliku iskoristio da zahvali i, kako je rekao, celoj Vladi Srbije, posebno ministru Dinkiću na saradnji i angažovanju, kao i stručnim timovina koji su radili na realizaciji tog posla.

Altavila je najavio da će polovina osnivačkog kapitala "Fijata" od 200 miliona evra biti uplaćena do kraja godine, a preostalih 100 miliona evra tokom 2010. godine.

Izvor : Fonet.rs i rts.rs čitanja : 1020Komentari

Ja ove tekstove vezane za Zastavu i Fiat uopste ne citam,da se ne nerviram! Procitam samo komentare i to mi je dosta,znam sta se desava!!! Nista!!!!

Autor Aleksandar BG 23 Dec 2009, 16:58

Mnogo je bolje da je Zastava ugasena kao SAAB. I onako smo veliki neradnici i kriticari. Znate u Skodi i Daciji neko treba i da zavrce srafove, ali oni su to navikli.

Autor Martin 23 Dec 2009, 17:50

Ujednom je Dinkić upravu a to je da će Kragujevac postati srpski Detroit...samo svi znamo u kakvom je stanju sada automobilska industrija u Detroitu

Autor Azbo 23 Dec 2009, 18:16