home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jedini američki proizvođač automobila koji je izbegao opasnost od bankrota, kompanija "Ford", saopštila je da je u 2009. ostvarila profit, prvi put u poslednje četiri godine i da očekuje da će i 2010. ostati "u plusu".

U saopštenju "Forda" se navodi da je lani profit iznosio 2,7 milijardi dolara, uprkos tome što su prihodi u odnosu na 2008. pali za gotovo 20 odsto, na 118,3 milijarde dolara, prenele su svetske agencije.

Neto profit "Forda" iz 2009. od 86 centa po akciji predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na 2008. godinu, kad je zabeležen rekordni gubitak od 14,6 milijardi dolara.  Zarada je iznenadila analitičare, koji su očekivali godišnji gubitak od 31 cent po akciji.

Američki proizvođač vozila sa sedištem u gradu Dirbornu, u blizini Detroita, navodi da je ostvario zaradu zahvaljujući dobroj prodaji automobila i kamiona, poput sedana "ford fjužn" i manjeg terenca "ford iskejp", ali i smanjenju troškova.

Prošle godine su troškovi u sektorima proizvodnje, projektovanja, prodaje i reklamiranja smanjeni za 5,1 milijardu dolara, od čega je samo u četvrtom tromesečju ostvarena ušteda od 500 miliona dolara, navedeno je u saopštenju.

"Ford" je lani ostvario profit u tri od četiri kvartala. U poslednjem tromesečju je zabeležena zarada od 868 miliona dolara, ili 25 centi po akciji, prema gubitku od 5,9 milijardi dolara iz istog kvartala 2008. godine.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Ford čitanja : 927Komentari