home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nissan planira da privremeno uvede treću smenu u svojoj fabrici u Sunderlandu kao odgovor na nastavak velike potražnje za Qashqaijem.

Fabrika je tokom 2009. radila u dve smene kako bi proizvela sva naručena vozila, ali prodaja popularnog crossovera je sada dostigla nivo kada potražnja nadmašuje ponudu.

Još veća potražnja se očekuje od marta, kada na evropskom tržištu u prodaju kreće i značajno obnovljena verzija Qashqaija. Zbog toga će od maja Qashqaijevoj proizvodnoj liniji biti dodata treća, noćna smena. Mada će tržište odrediti koliko će se dugo raditi u tri smene, očekuje se da to neće biti kraće od šest meseci. Da bi se taj plan i ostvario, sledeći mesec počinje selekcija radnika za 400 novih radnih mesta u proizvodnji na određeno vreme. Takođe, produžiće se ugovori sa postojećih 160 privremenih radnika.

Privremenu noćnu smenu Nissan je u Sunderlandu prvi put uveo u junu 2008. kako bi zadovoljio veliku potražnju za Qashqaijem. Kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, rad fabrike je obustavljen u januaru prošle godine. Ipak, Qashqai se brzo oporavio, a najnovije prognoze za poslovnu godinu 2009. (koja se završava 31. marta) predviđaju da će se u Evropi prodati više od 200.000 Qashqaija.

Od početka prodaje u martu 2007. širom Evrope je inače prodato više od pola miliona jedinica, a prošle godine je činio 60% od ukupne proizvodnje od 338.000 automobila u sunderlandskoj fabrici.

Nakon osveženog Qashqaija, na tržište ove godine stiže i novi crossover Juke, koji će se takođe proizvoditi u Sunderlandu.  

Izvor : Autosport.hrčitanja : 1386Komentari

Ovaj novi Qashqai je zaista prelep... valjda ćemo ga videti uživo na sajmu automobila u martu.

Autor Miki 30 Jan 2010, 15:39

Nema nekih bitnih promena u odnosu na stariji model.Meni je lepša 3008-ca...

Autor Veseli 01 Feb 2010, 08:44