home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Upravni odbor kriznog fonda nemačke vlade nije usvojio preporuku za odobravanje kreditnih garancija koje je tražila kompanija Opel.

Opel je za finansiranje plana oporavka tražio kredit u ukupnoj vrednosti od 3,7 milijardi evra (4,52 milijarde dolara).

Nemačko ministarstvo privrede saopštilo je da bi odluka o državnoj pomoći Opelu, jednoj od filijala američkog "Dženeral motorsa" (GM), mogla da bude doneta početkom juna, pošto krizni fond nije uspeo da usaglasi preporuku o odobravanju kreditnih garancija.

Prezaduženi Opel zatražio je državnu pomoć za svoj plan restrukturisanja, ali je čitav projekat doveden u pitanje nakon što je njegova maticna kompanija, GM, iskazala dobar bilans i nakon 12 meseci od bankrota ponovo počela da posluje sa profitom.

GM želi da uloži samo polovinu sume od 3,7 milijardi evra, koliko je potrebno za ozdravljenje Opela, upozoravajući izričito da je kompanija problem evropskih poreskih obeveznika, budući da je reč o nemačkoj, a time i evropskoj kompaniji.

Nemački zvaničnici, pak, tvrde da Opel nije u stanju akutne opasnosti od kolapsa i da nema razloga da se žuri sa odlukom, uprkos činjenici sa je prošlo 18 meseci od kada je kompanija podnela zahtev za dobijanjem finansijske podršeke.

GM očekuje pomoć od Nemačke i drugih evropskih zemalja u kojima Opel ima svoje pogone, i pored toga što je zabeležio neto profit od 865 miliona dolara u prvom tromesečju ove godine.

Kompanija planira da ukine 8.300 radnih mesta, a zaposleni u Opelu pristali su prošle sedmice na zamrzavanje plata i ukidanje bonusa, čime bi se uštedelo 256 miliona evra godišnje.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Opelčitanja : 743Komentari