home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Pressonline.rs  

Predlog „Puteva Srbije" da se putarine u našoj zemlji povećaju nije odbačen i biće dodatno razmatran, rečeno je juče Pressu u Ministarstvu za infrastrukturu.

Ovo objašnjenje došlo je dan nakon što je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio da predlog „Puteva Srbije" nije dovoljno obrazložen i da nije dobro da dižemo putarine ako njihova cena u okruženju nije slična kao u Srbiji.

Mrkonjić je prekjuče izjavio da putarine u regionu još nisu više od naših i da nema logike da mi dižemo cenu.

- Nije dobro da dižemo cenu ako u okruženju cena putarine nije slična ili barem ista - rekao je Mrkonjić i dodao da predlog „Puteva Srbije" o većim putarinama nije „dovoljno obrazložen".

Međutim, u Ministarstvu infrastrukture juče su nam rekli da to ne znači da putarine neće biti povećane.

- Trebalo bi da se uzmu svi podaci i napravi analiza svega što donose veće cene. Mi imamo jedan tekst predloga i Ministarstvo će dati svoje mišljenje. A, ako bude trebalo, „Putevi Srbije" će ga dopuniti - objasnili su nam u pres službi Mrkonjićevog kabineta.

U „Putevima Srbije" tvrde da imaju pravo na veće putarine.

- U februaru 2009. izvršeno je smanjenje putarine za vozila sa stranim tablicama u proseku za 40 odsto, čime su izjednačene putarine za vozila sa domaćim i stranim registarskim oznakama. Navedeno izjednačavanje cena putarine izazvalo je negativne efekte pada prihoda od putarine za 3,4 milijarde dinara. Tokom formiranja predloga visine poskupljenja uzet je u obzir rast cena na malo samo za 2009. koji je iznosio 10,1 odsto - kažu u ovoj kompaniji.

Sa povećanjem iznosa putarine prosečna cena putarine za putnički automobil iznosila bi 0,036 evra po kilometru. Tako bi od Subotice do Beograda nova putarina bila 366 dinara, a od Beograda do Niša 810 dinara. Ove cene su značajno veće nego u regionu. Na primer, za četiri evra u Bugarskoj možete se voziti bilo kojim putem nedelju dana. Nešto veće cene su u Mađarskoj gde se četiri dana možete voziti za 6,40 evra.    čitanja : 1345Komentari

Najeli se više, a naješće se i rak njih

Autor Doktor 28 Maj 2010, 11:55

Zašto ne izjednače i kvalitet puteva sa okruženjem, pa nek onda izjednače i cenu...

Ovako je, daj mi pare za pljeskavicu, pa ću ja da trknem da kupim roštilj, ugalj, meso i hleb, pa se ti vrati za par godina da je pojedeš...

Autor zoki 28 Maj 2010, 12:35

Ovo je bolest...Oni nisu normalni,da je narod pametan pa da se digne,da se sklanjaju sa vlasti,pre 2 dana najavljeno poskupljenje hrane,svega...Zejtin za 30%,sve ostalo od 5-10%...Naravno,ovo nema veze sa automobilizmom,ali mora da se napomene...Dakle,sterati ove napasti,i staviti nekog drugog na vlast,ako ni taj ne moze da promeni nista,menjaj opet...To se tako radi!

Autor Dusan 28 Maj 2010, 13:13

"U febr.2009 su smanjili cene za 40posto na strana vozila...time se izjednacile cene putarina stranih i nasih vozila (STO JE SVUDA U SVETU NORMALNO DA SVAKO PLACA ISTO A NE KAO STRANCI VISE...zato je negativni efekat pada putarine pao na 3.4milijarde dinara.
Ovo prica im ne prolazi,kada se zna da su ovi sa naplatnih rampi krali na dan po milioan dinara, pa su ih sve pohapsili , tako da se to snizenje na strance i ne oseti. Pohapsili si lopove, vise ne kradu pa je samim tim i kasa punija.
jeste da je glavni organizator u bekstvu ali ostali su dobili kazne :)

Autor Neko 28 Maj 2010, 14:56

Slazem se sa svim izrecenim. Ovo je bruka i sramota. Najbitnije da se pojedine ulice po Beogradu i Novom Sadu SVAKE GODINE (!) iznova asflatirauju iako im se asfalt nije ni uprasnjavio, a kamo li degradirao... dok autoput Subotica-Novi Sad-Beograd-Nis-Makednoska gradnica nikako da se zavrsi.

Autor Moje ime 28 Maj 2010, 22:21

Auto
trenutno je cena putarine od Subotice do Beograda 570 dinara, tako da tih 366 posle poskupljenja ne izgleda tako loše.

Autor Ex Italo fan 28 Maj 2010, 23:24

Al bi zato predlog o pojeftinjenju bio odbijen!
Bez obzira o cemu da se radi,pojeftinjenju registracija,goriva,putarine,struje itd...

Autor Aleksandar 30 Maj 2010, 16:34

Gladni, eto sta su!

Autor Damko 01 Jun 2010, 03:30

Pa da li su oni normalni??? Vozimo se po Titovom asfaltu na tim njihovim nazovi autoputevima, a oni hoće još i putarinu da podižu, iako je realno najskuplja u Evropi kad se gleda odnos cena/kvalitet usluge.

Autor Djordje 03 Jun 2010, 11:03