home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemačka vlada je odbila zahtev "Dženeral motorsa" (GM) da pruži pomoć njegovoj posrnuloj filijali "Opel", naglašavajući da američka autokompanija ima dovoljno novca za oporavak evropske podružnice.

Odluka je doneta u sredu, samo nekoliko dana pošto je vlada u Berlinu objavila plan kresanja javnih troškova i smanjivanja deficita, odbijajući da pruži GM-u kreditne garancije od 1,1 milijardu erva za ozdravljenje "Opela".
GM je sada prinuđen da izdvoji više od planiranih 1,9 milijardi evra kako bi sprečio propast prezaduženog "Opela", koji je primoran da smanji kapacitete za 20 odsto do kraja 2014. godine.
Izvršni direktor "Opela" Nik Rajli izjavio je da je GM "vrlo razočaran" odlukom nemačke vlade.
"Potrošili smo dosta vremena odgovarajući na više od stotinu pitanja koja su se našla na sednicama mnogih komiteta, da bismo na kraju dobili negativan odgovor", kazao je Rajli.
Nemačka kancelarka Angela Merkel, međutim, tvrdi da "poslednja reč o budućnosti 'Opela' još nije izgovorena". Ona je naglasila da će tražiti pomoć od šefova vlada nemačkih pokrajina, u kojima "Opel" ima pogone.
Krizni komitet nemačke vlade koji je razmatrao zahteve za pružanje pomoći kompanijama pogođenim finansijskom krizom nije uspeo da se dogovori u slučaju "Opel", ostavljajući odluku na volju ministru ekonomije Rajneru Bruderleu, koji je na kraju ipak dao negativan odgovor.
Bruderle je kazao da je optimista što se tiče budućnosti "Opela" i istakao da ta filijala GM-a može da funkcioniše bez državne pomoći.
"Uveren sam da GM ima dovoljno novca", rekao je Bruderle.
Rajli se nada da bi nemačke savezne države u kojima "Opel" ima pogone mogle da pomognu sa između 25 do 50 procenata tražene sume, imajući u vidu njihovu raniju spremnost na saradnju.
Roland Koh, predsednik vlade pokrajine Hese, u kojoj "Opel" ima najveću fabriku, u Riselshajmu, kazao je da će pažljivo razmotriti svaku molbu za pružanjem pomoći.
Vlada Tiringije, u kojoj se nalazi "Opelova" fabrika u Ejzenahu, prošlog meseca je načelno odobrila kreditnu garanciju "Opelu" u iznosu od 27,2 miliona evra.
Vlada bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna je u martu najavila da će filijali GM-a, kompaniji "Voksol", odobriti garancije za kredit od 390 miliona dolara, a očekuje se da će se na slične korake odlučiti i vlade Španije, Poljske i Austrije.
Nemačko odbijanje dovelo je GM u nezgodnu situaciju - uprava kompanije je obećala da će zadržati "Opel" pod svojim okriljem, ali ako ne stigne pomoć država u kojima ima filijale, biće prinuđena da koristi novac američkih poreskih obveznika za stabilizaciju poslovanja evropskih operacija.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 614Komentari

Да Опел није профитабилан продали би Амери њега Русима и узели лепе парице, међутим свако ко чита између редова зна о чему се овде ради...

Autor STrider 10 Jun 2010, 22:04