home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Volkswagen Grupa proširuje svoje proizvodne kapacitete u Kini. Ugovore za izgradnju nove Volkswagen fabrike u Fošanu, u južnoj kineskoj regiji Guangdong, su potpisali prof. dr Martin Vinterkorn, predsednik Upravnog odbora Volkswagen AG i prof. dr Vinfrid Valand, predsednik i direktor Grupe u Kini, zajedno sa predstavnicima partnera FAW-Volkswagen u Fošanu.

"Kina je postala najveće i najvažnije prodajno tržište Volkswagen Grupe. Nameravamo da nastavimo sa natprosečnim porastom zajedno sa našim partnerima. Sa našim jedinstvenim investicionim programom, nameravamo da udvostručimo naše kapacitete u Kini na tri miliona vozila godišnje do 2013/2014. godine", rekao je Vinterkorn prilikom potpisivanja ugovora. 

Nova fabrika u Fošanu predstavlja deo dugoročne razvojne strategije Volkswagen Grupe. Grupa planira da proširi svoju vodeću poziciju na kineskom tržištu i da kapacitete prilagodi sve većim zahtevima kupaca. U te svrhe Volkswagen će investirati oko šest miljardi evra u nove proizvode, kao i na proširenje proizvodnih kapaciteta do 2012. "U prvih pet meseci ove godine, Volkswagen Grupa u Kini je prodala oko 778.000 vozila, prevazišavši rekordan broj isporuka iz 2009. godine za dodatnih 48%", dodao je Valand.

Planira se da izgradnja nove fabrike u Fošanu počne sredinom 2013. godine. Kompletna fabrika sa montažnom halom, delom za sklapanje karoserije i farbarom će biti izgrađena na površnini od 170 hektara. Maksimalni godišnji kapacitet proizvodnje će biti 300.000 vozila. Radovi na izgradnji će početi krajem 2010. godine i nova fabrika će imati 4000 zaposlenih do 2013. Investicija od oko 520 miliona će biti finansirana iz kase FAW-Volkswagen-a.

Zajedno sa svojim partnerima FAW-Volkswagen i Shangai Volkswagen, Volkwagen Grupa ima ukupno 9 fabrika u Kini, gde se već proizvodi oko 20 modela VW, Škoda i Audi.

U aprilu 2010. godine Volkswagen Grupa je dodala još 1.6 milijardi evra aktuelnom investicionom programu za Kinu, što čini ukupno 6 milijardi evra. Samo u ovoj godini, Volkswagen će lansirati sedam novih ili modifikovanih modela, koji su lokalno proizvedeni na kineskom tržištu. Do 2012. godine planirano je uvođenje preko 20 novih modela. Početak proizvodnje električnih automobila se planira i u Kini za 2013/2014. godinu.

Izvor : Volkswagen.rs


čitanja : 590Komentari

Svaki put kada vidim ovakvu neku globalnu vest neke multinacionalne kompanije, pomislim kako bi to zvucalo na primer da pise Fiat gradi novu fabriku na jugu Srbije?!?!?!
Usled velikog uspeha nekog modela, neophodno je povecati kapacitete proizvodnje da bi se zadovoljila traznja okolnih zemalja za tim modelom...

E sada sam vec poceo da fantaziram...

Autor Dejan 11 Jun 2010, 09:23