home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prošlogodišnji WRC vicešampion, Mikko Hirvonen i suvozač Jarmo Lehtinen postigli najbolja vremena na svim brzinskim ispitima 43. Serbian Rallya

Vozači BP Ford Abu Dhabi World Rally tima, Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen, bili su najbrži na svih 17 brzinskih ispita na ovogodišnjem, 43. Srbija reliju, koji je 19. i 20. juna vožen u okolini Valjeva i Beograda. Sa automobilom Ford Focus RS WRC 09 Finci su sedam minuta i 39 sekundi bili ispred druge najbolje plasirane posade. Hirvonen je, uz to, postavio novi rekord specijalnog ispita na Avali: zahtevnu stazu je provezao za nešto više od četiri minuta i 33 sekunde, čime je, uz izvanredna vremena na ostalim „brzincima", stekao pehar srpskog šampionata.

„U Srbiju smo došli s ciljem da testiramo automobil i to smo, na izazovnim stazama i u još izazovnijim vremenskim uslovima, veoma uspešno obavili, čak iako nisam vozio punom snagom", rekao je novinarima 29-ogodišnji vicešampion prošlogodišnjeg WRC šampionata.

Na Srbija reliju, koji se vozio u okviru FIA Evropskog reli šampionata (grupa Istok), a bodovao se i u nacionalnim šampionatima u Srbiji i Bugarskoj, ove godine je startovalo 39 posada, dok je na cilj stiglo 21 vozilo. Bila je to izvanredna mogućnost za pripremu Fordove posade za nastup u prvom od četiri relija koji se u ovogodišnjoj WRC sezoni voze po čvrstoj podlozi (ostala tri „asfaltna" relija će se održati u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji).

Fordova ekipa je po okončanju Srbija relija krenula u južni deo Španije na četvorodnevne test vožnje po asflatnim terenima, koje počinju u nedelju, 27. juna. Tamo će se pridružiti timskim kolegama - posadi Jari-Matti Latvala i Miikka Anttila, koji se takođe pripremaju za nastup na Rally Bulgaria. Njime se, inače, nastavlja drugi deo ovogodišnje WRC sezone.

„Prošlo je osam meseci od poslednjeg takmičenja u WRC na asfaltu, tako da je relili u Srbiji bio odlična prilika da ponovo steknem dobar osećaj za volanom Focusa RS na takvoj površini", kaže Hirvonen. „Prvog dana vremenski uslovi su bili bukvalno strašni i bilo je nemoguće predvideti pravo podešavanje ‘tehnike' i izbor pneumatika za takve izazove. Ali to se dešava u WRC-u, tako da je ovo bilo dobro iskustvo da naučimo kako da vozimo u sličnim prilikama.

Drugog dana je bilo suvo i to nam je omogućilo da obavimo više uobičajenih testiranja. Isprobali smo nekoliko modifikacija u podešavanju vozila, koje ćemo dalje testirati u Španiji. Ovaj reli je bio savršen način da se zagrejemo za predstojeći asfaltni nastup na WRC-u. Doživeli smo izuzetnu dobrodošlicu od zaljubljenika u motosport u Srbiji, koji su pratili ovo takmičenje uprkos veoma lošem vremenu. Nadam se da smo im pružili dobru zabavu", rekao je Hirvonen.

Mikko Hirvonen je prošle godine titulu u WRC-u izgubio za samo jedan bod. Posle šest takmičenja FIA Svetskog reli šampionata u 2010. trenutno je na trećem mestu, sa 76 poena, dok je u kategoriji proizvođača BP Ford Abu Dhabi World Rally tim na drugom mestu, sa 163 poena.

Izvor : Ford.rs


čitanja : 1074Komentari

Čestitke!

Autor blitzman 22 Jun 2010, 11:15

Izuzetan dogadjaj, zaista smo u uzivali u majstorijama vozaca.

Autor Tus Srbija 14 Jul 2010, 11:23