home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Kompanije "Tesla motors" i "Tojota" su ovog vikenda potpisale preliminarni sporazum o zajedničkom razvoju i proizvodnji električnih vozila.

Kompanija "Tesla" će, kako je najavljeno, već do kraja ovog meseca isporučiti "Tojoti" dva prototipa novih električnih vozila.

"Tesla" i "Tojota" su se dogovorile da stvore partnerstvo za razvoj i izradu elektromobila još u maju, podsećaju novinske agencije, ukazujući da će se ta vozila proizvoditi u "Tojoti", a koristiće električne pogone "Tesle".

Partnerstvo će, prema mišljenju analitičara, pomoći obema kompanijama. Na jednoj strani, kako ukazuju, poboljšaće imidž "Tojote" koji je narušen zbog obimnog povlačenja automobila tog japanskog proizvođača na opravku zbog problema sa nekontrolisanim ubrzavanjem vozila.

Ojačaće, takođe, dodaju analitičari, poverenje kompanije "Tesla", koja od svog osnivanja 2003. godine nije iskazala tromesečni profit i prodala je samo 1.000 skupljih luksuznih sportskih vozila "rodster" (Roadster).

Osim saradnje sa "Tojotom", američka kompanija "Tesla", takođe, ima ugovor sa nemačkim "Dajmlerom" o isporuci baterija za električnu verziju vozila "smart".

"Tesla" je krajem prošlog meseca stupila na berzu. "Tojota" je u okviru sporazuma o saradnji investirala u akcije "Tesle" 50 miliona dolara.

Izvršni potpredsednik "Tojote" Šiniči Sasaki je izjavio da je ta najveća svetska automobilska industrija otvorena i za dalja partnerstva, slično sporazumu sa "Teslom".

On je izrazio uverenje da će u narednih nekoliko godina na tržištu naći primenu mnoštvo alternativnih pogona za automobile.

"Tojota" sa svojim modelom "prijus" (Prius) dominira tržištem hibridnih automobila.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 621Komentari