home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Novosti.rs

Uskoro izmene zakona kojima se smanjuje namet na posedovanje vozila. Vlasnici vozila starijih od 20 godina plaćaće 20 odsto iznosa

Od naredne godine, svi vlasnici automobila, motocikala, teških tricikala i teretnih vozila čija je masa manja od tri i po tone, a koji su stari 20 i više godina, plaćaće 20 odsto od propisanog iznosa poreza na upotrebu. Sličnu povoljnost će, zahvaljujući predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o kojima će se raspravljati u Skupštini ovih dana, dobiti i vlasnici čamaca, brodova i ugostiteljskih objekata na vodi.

Porez na upotrebu vozila, čamaca, motocikala i ostalih dobara koji su predmet navedenog zakona plaća se za period od jedne godine.

Građani su u prethodnoj godini često negodovali zbog načina na koji je Vlada utvrdila obaveze onih koji poseduju bilo koju vrstu vozila ili plovila. Najčešće zamerke odnosile su se na činjenicu što vlasnici starih a jakih mašina, po postojećem zakonu, plaćaju porez koji je često viši i od vrednosti samog vozila. Pored toga, uočeno je da je u prethodnoj godini došlo do značajnog smanjenja broja plovila kojima je produžena plovidbena dozvola, a čijem izdavanju prethodi plaćanje poreza.

Ministarstvo finansija je, inače, značajno umanjilo i poreze na nove čamce. Tako je, recimo, za čamce bez kabine, dužine do deset metara i motorom do 73,60 KV, namet bio 33.750 dinara, a prema predlogu iz izmena zakona, iznosi 10.000 dinara. Za čamce sa kabinom, dužine do pet metara i snagom motora do 96,60 KV, porez je bio 74.250 dinara, a prema predlogu izmena - 15.000 dinara.

Izmene zakona prvi put predviđaju oporezivanje porezom na upotrebu motornih vozila na registraciju pojedinih “novih” vrsta vozila - motocikle sa bočnim sedištem i teške tricikle. Ona, naime, nisu pojmovno ni postojala do početka primene zakona kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, pa nisu ni bila predmet oporezivanja.

Ponuđenim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, ukida se porez na upotrebu mobilnih telefona. Ovaj namet, koji je u prethodnoj godini značio deset odsto veći račun svakog korisnika mobilnih telefona u Srbiji, doneo je prošle godine budžetu prihod od pet i po milijardi dinara.

UMANJENJE PO OSNOVU STAROSTI

15 % popusta - kod motornih vozila preko pet pa do osam navršenih godina starosti

25 % popusta - kod motornih vozila preko osam pa do 10 navršenih godina starosti

40 % popusta - kod motornih vozila preko deset pa do 20 navršenih godina starosti

20 % iznosa - od propisanog iznosa poreza, kod motornih vozila starosti 20 i više godina

Autor : G. Bulatovićčitanja : 3071Komentari

Svuda u svetu je registracija starijih vozila skuplja nego novih, samo je kod nas obrnuto... Jos jedan biser ove vlade

Autor STrider 22 Dec 2010, 00:53

Pa prodacu svoj novi auto i kupicu polovan i to cu gleadti da bude star bar preko deset godina!!!
Jel to cilj ovog poreza???

Autor Dejan 22 Dec 2010, 01:08

ne. cilj je da buranija moze bar malo da zivi.

Autor djura 22 Dec 2010, 01:27

Koja tabela...
Auto star do 5 godina se oporezuje kao nov.
Kakva glupost.
A od 5-8 godina skoro kao nov,sa minornim popustom od 15%.
A auto tad otprilike vredi 20% od cene novog.
Samo u zemlji Srbiji ima ovakva lakrdija od propisa i vredjanje inteligencije pametnog coveka.

Autor PITBULL 22 Dec 2010, 01:55

Ma ovi tipovi u foteljama (tkz foteljasi) su se pogubili totalno. Jos jedan smuseni potez da se podvuku biracima pod kozu pred izbore. Skapirali su da 75% ljudi u Srbiji, zemlji cuda, vozi automobil stariji od 20 godina pa se dosetili kako da povedu racuna o njima, ne bi li iskamcili jos koji glas koji im zafalio do svemocnog cenzusa. Da nije tragicno bilo bi zalosno...al ko nas pita za sta? Svi smo mi samo male masine za glasanje!
Nego sta li su uradili za otimanje novca od vozaca motorcikala, ima li tu kakva informacija o haracima?

Autor Gagiba 22 Dec 2010, 02:38

@Gagiba
Ima.
Na Zapadu nista novo.
To ti je prica.
Dzaba sto su njih hiljadu protestovali protiv tog imbecilnog poreza (kao i sve sto rade imbecilno).
Dok ne ustane kuka i motika mogu ovi jos da jasu vec pogrbljena ledja naroda.

Autor PITBULL 22 Dec 2010, 02:57

@PITBULL
Mora mi revoluciju da dignemo, nema druge!!!! Dogorelo vise, a i cini mi se da se narod ucutao a to nikako nije dobro po foteljase...nek pritegnu samo jos malo...pa ce da poleti motka, i to ona obogacena!
U ovoj drzavi je voznja motorcikla luksuz i to celogodisnji!! Ja zaista ne poznajem nikoga (osim komsije vodoinstalatera koji vozi Apen4 ) da koristi motor duze od pola godine aktivno. Al dzaba sva prica...iz zatamnjenog Audija se svet posmatra drugacije...
Ma revolucija!!! :))
Svi u hajduke..... :))))

Autor Gagiba 22 Dec 2010, 11:51

Kao i obično, naša država povlači "dirljive" poteze prema svojim gradjanima. Jedan u nizu ... Šteta samo što Crkva ( pored poreskih "oslobodjenja" koje već ima ) neće biti u prilici da iskoristi i ovu poresku olakšicu, pošto su im vozila uglavnom u svakom trenutku usaglašena sa najnovijim EURO stanardima, pa ne ispunjavaju potreban uslov u pogledu starosti. Tuga ... Ali, ako Bog zaista sve vidi, verujem da će i ta nepravda jednom biti ispravljena ...

Autor Moron 22 Dec 2010, 19:27

@ STrider, nije istina, u EU je za oldtimere i youngtimere popust do 90%...

Autor mustang 23 Dec 2010, 14:59

Tako je i jos puno toga ima u svetu ,recimo da imate jednu tablu a da je koristite za vise vozila ane da registrujete oldija od 80 god i sve placate kao daga vozate svaki dan,suludo

Autor tony 23 Dec 2010, 17:09

Sad su uveli taj porez na dostavna teretna vozila,pa cu sad da ugasim radnju i da parkiram kombije a imam ih dva,pa drzava ostaje i bez poreza koji sam redovno placao,i bez registracije na dva vozila,pa idem na biro da trazim pomoc.ako je to politika ove drzave onda da im cestitamo ili da spremamo motke

Autor Bane 11 Jan 2011, 23:47