home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Krajem 2009. godine, Mercedes-Benz je svoje prvo električno vozilo sa pogonom na gorive ćelije napravljeno u serijskoj proizvodnji, stavio na put sa F-CELL modelom B klase.

Ovaj brend sa zvezdom sada u sklopu spektakularnog putovanja na točkovima želi da pruži impresivan dokaz ogromnog potencijala koji tehnologija gorivih ćelija nudi – na dan zvaničnog rođendana automobila, 29. januara, tri vozila sa gorivim ćelijama iz aktuelne serijske proizvodnje otisnula su se na put od Štutgarta u sklopu „Mercedes-Benz World Drive“ trke u trajanju od 125 dana, preko četiri kontinenta i kroz 14 zemalja. Svaki od ova tri vozila prećiće oko 30.000 km.


„Električni automobili sa gorivim ćelijama imaju ono što je potrebno da se još jednom započne revolucija naše mobilnosti“, rekao je dr Tomas Veber, član Upravnog odbora u kompaniji Daimler AG, odgovoran za istraživanje i razvoj automobila u Mercedes-Benzu. „F-CELL model B klase sa hidrogenskim pogonom kombinuje nekoliko ključnih prednosti. Ima ekonomičan, čist pogon koji je potpuno pogodan za svakodnevnu upotrebu. Pored toga, ima nultu emisiju gasova sa dugim dejstvom od oko 400 km, kratko vreme punjenja od samo tri minuta i nema nedostataka kada je u pitanju zadovoljstvo pri vožnji.“ Ovo smo postigli zahvaljujući električnom motoru od 136 KS koji generiše unapređenih 290 Nm  obrtnog momenta. F-CELL model B klase beleži potrošnju od samo 3,3 litre goriva (ekvivalent dizelu) na 100 km, u skladu sa NEDC (Novi evropski cilkus vožnje) standardom. Njegova potrošnja goriva u skladu sa EPA Agencijom iznosi 54 milje po galonu.

Posvećenost uspostavljanju mreže vodoničnih stanica

Mercedes-Benz je razvio tehnologiju gorivih ćelija za automobilski pogon do tog stepena da je spremna za serijsku proizvodnju. Međutim, dok je tehnologija F-CELL modela B klase potpuno razvijena, infrastruktura stanica za punjenje donosi ograničenja. Dr Veber: „Mi ne želimo samo da demonstriramo sposobnost i svakodnevnu upotrebljivost pogona na gorive ćelije našom F-CELL World Drive trkom, već želimo da lobiramo za uspostavljanje mreže vodoničnih stanica. Ovo će F-CELL model B klase promovisati kao globalnog ambasadora nove automobilnosti sa lokalnom nultom emisijom budućnosti“.

Kako bismo osigurali dostavu goriva vozilima koja ućestvuju u trci, cisterna sa vodoničnim gorivom koristiće se na početku i na kraju rute. Dr Veber: „Naša „World Drive“ trka će takođe da posluži da motivišemo vlade i dobavljače energenata da izgrade odgovarajuću infrastrukturu za punjenje. Naš cilj je jasan – u budućnosti, vozači bi trebalo da budu u mogućnosti da napune svoje automobile vodonikom bilo gde u svetu, isto kao što je to danas slučaj sa benzinom i dizelom.”

Mercedes-Benz SCGčitanja : 1026Komentari