home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Baziran striktno na rezultatima prodaje u SAD, Mercedes-Benz do sada nije ozbiljno razmatrao proizvodnju hibridnih automobila. Između svog prvog hibridnog modela Mercedes S400 Hybrid Sedan i poslednjeg hibridnog SUV modela ML450 Hybrid, kompanija je prodavala prosečno samo 1,21 hibridno vozilo u 2010 godini, što predstavlja 0,6% od ukupnog broja prodatih hibrida na svetskom tržištu.

Ipak, dr. Christian Mohrdieck, direktor za gorivne ćelije i razvoj baterija u Daimler-u, prošle nedelje je rekao da Daimler i Mercedes-Benz počinju da više investiraju u proizvodnju hibrida. "U budućnosti ćemo imati hibridni model u svim našim klasama automobila", rekao je Mohrdieck. "Ovo je samo jedan korak da bi se smanjila emisija izduvnih gasova i redukovala potrošnja goriva.", dodao je on. 

Prema njemu, Mercedes će proizvoditi veći broj hibrida u E, C, R i M klasama vozila. On je takođe rekao da bi potrošači u SAD uskoro mogli očekivati nova dizel i plug-in hibridna vozila. Model S-klase, plug-in hibridni koncept, može da pređe 35 kilometara samo na struju. "Plug-in hibrid je veoma dobar koncept za veće automobile, ali morate da gledate pravi balans između veličine baterije i veličine motora, kako bi se uravnotežile performanse uz prihvatljivu cenu za takvo vozilo", rekao je Mohrdieck.

Kompanija Daimler je očigledno imala loš start u proizvodnji hibrida, usled loše percepcije o hibridima na globalnom nivou. Mohrdieck je rekao da je ukupna stopa broja prodatih vozila modela S400 Hybrid u odnosu na isti model sa konvencionalnom pogonskom jedinicom oko 15 do 20 % u celom svetu. "To je 15 % u proseku, a na nekim tržištima ide i do 20 %." Mohrdieck je rekao da je "Kina luda za hibridima" i da je postala veliko tržište za sve njihove modele, uključujući i hibride.

U SAD je u 2010. godini, Mercedes prodao četiri puta više dizel vozila od hibrida, odnosno skoro 8.000 komada više ili 10 % od celokupnog američkog dizel tržiša. Dr. Mohrdieck je rekao da "Daimler ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj električnih baterija i automobila na alternativna goriva, ali ni približno onoliko koliko ulaže na automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridne automobile, jer oni već čine veliki deo proizvodnje.

Izvor : Netauto.rsčitanja : 672Komentari

Ne volim hibride,ali verovatno jedini hibrid koji bi kupio je sa dizel motorom.
Barem kod nas,posto je uzasno gorivo (benzin).
Sumnjam da ti benzinci hibridi malo trose,makar kod nas.
S400 hibrid,ima motor od 3500 ccm i elektro motor.
Kod nas nema nikakvih povlastica za hibride.
Pa zasto bi onda neko kupovao takav auto da placa 2 000 eur registraciju i da mu trosi koju litru manje od 350 benzinca?
A skuplji je u startu i trebao bi da bude stedljiv.
Svuda u svetu stimulisu kupovinu hibrida,ali ne i kod nas. Da se oslobode poreza na upotrebu,to bi vec bio dobar podsticaj zahibride.
Da ne pricam jos kao u nekim zemljama,besplatan parking,putarine itd.

Autor PITBULL™ 22 Mar 2011, 09:50

Jedini hibrid koji bi kupio je Mercedes i Porsche. U sve ostale uopste nemam poverenja.

Autor R1 22 Mar 2011, 09:59

U svaki model neka ubace hybrid i eto prodaje. Sa novom S klasom sledece godine, napravice bum sa hibridom. Bilo je o tome da ce trositi neverovatno malo a da ce ici k'o lud.

Autor McLaren 22 Mar 2011, 10:30

E jeste divna ova s klasa, nema se sta prigovoriti!

Autor Damko 22 Mar 2011, 20:38

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=03&nav_id=501312

Kondenzator:
http://sr.wikipedia.org/wiki/???????????

Autor Dejan ® 24 Mar 2011, 11:14