home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Pressonline.rs

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o akcizama na gorivo, prema kojima će one biti izjednačene na uvozne i domaće derivate, saznaje Press.

Zbog novih akciza, domaći BMB 95 mogao bi da poskupi oko šest dinara, dok se cena uvoznog evropremijuma neće znatno menjati. S druge strane, dizel D2 mogao bi da pojeftini za oko dinar, a evrodizel za oko tri dinara.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić razgovaraće danas sa evropskim zvaničnicima u Briselu o pitanju primene različitih akciza na naftne derivate u Srbiji. U Ministarstvu finansija juče su nam rekli da je predlog novog zakona o akcizama završen.

- Predlog je završen, ali ga nije usvojila Vlada Srbije. Nakon što ga usvoji Vlada, proći će i kroz parlament. Ne možemo da kažemo na koji način će akcize biti promenjene, ali će biti izjednačene - potvrdili su nam u ministarstvu.

Prema saznanjima Pressa, planirano je da se vrati stari sistem obračuna akciza od pre 1. januara, što znači da će se stare akcize uvećati za rast cena na malo od 11,8 odsto.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže za Press da će na ovaj način napokon biti ukinuta favorizacija NIS-ovog benzina zbog nejednakih akciza.

- Sada će se cene uvoznog benzina biti nešto niže, što znači da će građani moći da troše gorivo evropskog kvaliteta pa samim tim i manje habaju svoje automobile - kaže on.

Stare akcize na stolu

Preuzeto sa : Novosti.rs

Dvojni nameti na gorivo tema su sastanka u utorak, u Briselu. Potpredsednik Đelić veruje da će problem biti rešen

- Predlog Vlade Srbije kojim bi se ukinule dvojne akcize na gorivo biće u utorak jedna od tema Komisije za kontrolu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma - potvrdio je „Novostima“ potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić. - Verujemo da će naš predlog zadovoljiti evropske partnere.

Ćelić je, međutim, odbio da kaže sa kojim predlogom za problem dvojnih akciza će izaći pred zvaničnike Evropske komisije. O tome su, kako je „Novostima“ rečeno, u ponedeljak vođeni završni razgovori u kabinetu premijera Cvetkovića i delegacija Srbije u Brisel putuje, noseći, zapravo, stari predlog akcizne politike na gorivo.

Naime, Vlada Srbije će pokušati da vrati akciznu politiku na naftne derivate „na kolosek“ koji je važio do kraja prošle godine, odnosno pre nego što su poslanici u Skupštini odlučili da, kroz usvojene amandmane, uvedu sistem dvojnih akciza.

Zbog novog načina obračuna akciza u Beograd je, pre dve nedelje, stigao dopis Pjera Mirela, kopredsedavajućeg Komiteta za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Evropska komisija je, naime, zaključila da smo izmenama i dopunama Zakona o akcizama povredili član 6.4 i član 22.1 Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i član 41 Energetske zajednice jugoistočne Evrope. Evropska komisija smatra da mere predviđene trgovinskim sporazumom koji se odnose na privremenu zaštitu monopola ne mogu više da se primenjuju, s obzirom na to da NIS više nije u državnom vlasništvu.

Predloženo je zato da se o tome porazgovara i na sednici komisije za kontrolu primene Sporazuma. Prema „optužbama“ zvaničnog Brisela, Srbija je napravila očiglednu fiskalnu diskriminaciju na osnovu koje svi uvozni derivati potpadaju pod najviše akcize, dok se niži iznosi nameta odnose na ona goriva koja u većoj meri zagađuju životnu sredinu.

Prema tvrdnjama Komisije za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma prekršen je član 22 koji predviđa da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja svake mere ili prakse unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane posredno ili neposredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

- Vlada je, u setu izmenjenih poreskih zakona, krajem prošle godine Skupštini i ponudila da akcize na derivate budu iste kao i do sada, a da se, što zakon i predviđa, samo usklade sa godišnjim rastom cena na malo iz 2010. godine - tvrde u Nemanjinoj 11.

Novi predlog akcizne politike za naftne derivate biće, zapravo, potpuno identičan onome koji je Vlada Srbije već predložila sredinom decembra prošle godine, a koji je poslaničkim amandmanima izmenjen. Tako, danas, Srbija ima različite iznose akciza za gorivo koje se proizvodi u zemlji, od onoga koje se uvozi.

- Stari iznos akcize koji je važio u prošloj godini zapravo će samo biti uvećan za rast potrošačkih cena u prošloj godini, a koji je iznosio 10,3 odsto - otkrivaju u Nemanjinoj. - Trenutno je akciza na evro BMB 95 i evropremijum BMB 44,70 dinara. Posle usklađivanja sa rastom potrošačkih cena, iznosiće 49,3 dinara, što je za 0,20 dinara manje od trenutne visine akcize. I namet za dizel goriva će opet biti jedinstven - 33,6 dinara. U slučaju evrodizela to je za 3,40 dinara manji iznos od sadašnjeg. Novi iznos akcize za ostale vrste dizel goriva tako će biti za 1,40 dinara manji od trenutnog.

NOVA REŠENjA

Za sve vrste benzina bi, ako zaista dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno umesto prošlogodišnjih 44,70 dinara bila bi 49,3 dinara. Kada su u pitanju dizel goriva, akciza bi bila 33,6 dinara, jer prošle godine iznosila je 30,47 dinara.čitanja : 1079Komentari

Ništa nama ne znače ovi njihovi procenti, hoćemo dela, a ne reči.
Dajte lepo gotovu (konačnu) cenu, pa da vidimo šta je to jeftinije, a šta skuplje i koliko!

Autor Dejan ® 22 Mar 2011, 10:47

Sutra Putin kada dodje ima da bude ma samo smo se salili....nema nista od toga

Autor nikokaoja 22 Mar 2011, 12:09

Greska u naslovu...
Treba da pise: "benzin skuplji, a i dizel skuplji".

Autor Dejan 22 Mar 2011, 12:46

Ma lopovi... da ne psujem. Samo gledaju kako da napune svoje kasice prasice... sve su rasprodali pa traze druge nacine da obezbjede svoje "skromne" platice.

Autor neko 24 Mar 2011, 11:38