home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Opel, koji posluje u okviru američkog "Dženeral motorsa" (GM) planira da otpusti 1.200 radnika u fabrici u Bohumu.

Predsednik radničkog saveta kompanije Rajner Ejnenkel kaže da je kompanija GM "zatražila je njega da odobri" otpuštanje 1.200 radnika. 

Portparol Opela izjavio je da se pregovori o otkazu nastavljaju i sa drugim predstavnicima zaposlenih.

Opel pokušava da ponovo počne da posluje sa profitom posle ukidanja 8.000, od ukupno 48.000 radnih mesta. Prošle godine GM je na poslovima u Evropi izgubio 1,76 milijardi dolara.

Krajem 2010 GM je najavio da će u evropske projekte uložiti 11 milijardi evra, uz proces masovnog otpuštanja radnika. Te mere deo su plana restrukturisanja Opela kako bi GM dobio državnu pomoć za izvlačenje firme iz gubitaka.

GM predviđa da će restrukturisanje Opela koštati 3,3 milijarde evra. Kompanija zbog toga nastoji da dobije državnu pomoć u visini 2,7 milijardi evra od zemalja u kojima Opel ima fabrike - Nemačke, Britanije, Španije, Austrije i Poljske.

Od ukupnog broja otpuštenih radnika, 5.000 će biti iz proizvodnje, a 1.300 službenika. U Nemačkoj će, prema tom planu, posao izgubiti 4.000 zaposlenih, dok u fabrikama u mestu Glivice u Poljskoj i Elsmer Portu u Engleskoj neće biti otpuštanja.

Opel se nada da će ponovo početi da posluje sa profitom u 2012. godini, imajući u vidu gubitak od 1,4 milijarde evra. Za devet meseci 2010 čist gubitak je bio 1,2 miliajrde evra.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 550Komentari