home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prema novom pravilniku o načinu polaganja vozačkog ispita, koji još čeka usvajanje u policiji, svaka auto-škola u Srbiji moraće da ima video nadzor u učionicama, kompjutere na kojima će vozači polagati testove, kao i fakultetski obrazovanog predavača teorijske nastave. To će, prema najavama iz auto-škola, poskupeti obuku za 20 do 30 odsto.

Auto-škole nisu spremne za nov način obuke

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju 10. decembar 2009. godine naveden je kao datum kad bi svi pravilnici o načinu obuke trebalo da budu usvojeni. Međutim, to se još nije dogodilo.

- Niko ne zna šta je sa pravilnikom i kad će on biti usvojen. Auto-škole nisu spremne za nov način obuke, ali su one za to najmanje krive - priča Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, i dodaje:

- Još gora stvar je što će postojati prelazni period kad ti pravilnici izađu, pa dok se škole prilagode, to će trajati još godinu dana. Za to vreme imaćemo katastrofalnu obuku koja se pokazala loša. Poznato je da su kod nas najgori vozači oni koji tek izađu iz auto-škole. Oni u prvih godinu dana najviše učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Kako „Blic“ saznaje, pravilnici su napisani, ali se ne primenjuju jer stručne službe MUP još nisu odlučile koja će se vrsta kompjuterskog softvera i servera koristiti za evidentiranje vozača. Za sada je poznato da se odustalo od ideje da vozila na kojima će se kandidati obučavati ne smeju da budu starija od šest godina. Propisano je samo da budu tehnički ispravna.

- Jedna od stvari je video nadzor koji će biti obavezan u školama, zatim računari na kojima će polaznici polagati teorijski deo.

Međutim, ne zna se ni koje računare da kupuju škole, ni kakve će programe morati da podrže, niti kakve uslove video nadzor, recimo, mora da ispuni.

Instruktori će morati da budu licencirani, odnosno moraće da prođu određena ispitivanja i da osvežavaju znanja vremenom.

Teoretske nastave se uvode, pa će svaka škola morati da ima predavače.

Preuzeto sa : Blic.rsčitanja : 1279Komentari

Kakve glupave vesti... dosta bre sa tim vozackim...
Po ovome ispada da ce biti teze "poloziti specijalizaciju za hirurga" nego za vozaca sa probnom dozvolom...

Autor Gagi 01 Apr 2011, 01:42