home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvršni direktor Fiata i Chrysler-a Serđo Markione izjavio je da su počeli pregovori sa kanadskim vlastima o kupovini 1,7 procenata vlasništva vlade Kanade u "Krajsleru", prenele su agencije.

Kanadska federalna vlada i vlasti Ontarija dobile su pre dve godine 1,7 odsto akcija "Krajslera", kao deo učešća u pomoći kojom je takođe odobreno 1,7 milijardi dolara kredita kako bi se pomoglo američkoj kompanji da preživi u periodu krize pre dve godine.

"Krajsler", koji se nalazi pod kontrolom "Fijata", nedavno je vratio kredit uzet od američke i kanadske vlade, da bi "Fijat potom započeo proces kupovine akcija u vlasništvu vlade SAD.

Markione je potvrdio da se u ponedeljak sastao sa zvaničnicima Kanade u "Krajslerovoj" fabrici u Torontu i da se razgovaralo o otplati kredita. On je kazao da postoji načelna saglasnost za prodaju akcija. Za razliku od akcija američke vlade, kompanija nema prava da prisili kanadsku vladu da proda deonice.

"Fijat" je u petak saopštio da će kupiti šest odsto akcija američke vlade u "Krajsleru" obezbeđenih u okviru paketa pomoći više milijardi dolara kompaniji koja se 2009. našla pred bankrotom.

"Fijat" je u početku dobio 20 odsto akcija "Krajslera" u zamenu za prenošenje najnovije tehnologije izrade energetski efikasnih, malih automobila, a sada poseduje više od 46 odsto akcije. Plan je "Fijata" da uskoro postane većinski vlasnik "Krajslera."

Autor : Tanjug.rs

Foto : Chryslerčitanja : 688Komentari