home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Direktor Nissana Karlos Gosn odgovarao je akcionarima na pitanja koja se tiču njegove godišnje plate od 12 miliona dolara, ali je dobio mandat na još dve godine.

Gosn je na godišnjem skupu akcionara rekao da su prosečna godišnja primanja direktora neke odgovarajuće automobilske industrije 15,3 miliona dolara. 

"Nissan je japanska kompanija sa svetskom upravom", rekao je Gosn uz ukazivanje da talentovani direktori mogu lako da nađu posao bilo gde i da rivali pokušavaju da ih regrutuju iz redova Nissana.

Gosn je došao na čelo Nissana 1999. godine, kada je japanski proizvođač bio na ivici bankrotstva, da bi sproveo bolne mere štednje i postavio kompaniju na čvrste noge. Danas, Nissan je drugi po veličini japanski proizvođač automobila, a partner je francuskom Renaultu, pa je Gosn istovremeno šef i ovog proizvođača.

Nissan cilja na osvajanje 8 odsto svetske produkcije automobila u okviru šestogodišnje strategije objavljene prošle sedmice. Kompanija sad drži 5,8 procenata svetskog automobilskog tržišta.

Gosn je 2010. godine zaradio 892 miliona jena (12 miliona dolara) što je jedna od najvećih plata za šefa neke kompanije u Japanu. Većina direktora u Japanu je daleko manje plaćena delom zato što se njhova uloga razlikuju od uloge američkog ili evropskog direktora.

Prema pravilima usvojenim 2010. godine, u Japanu je obavezno objavljivanje svake plate od 100 miliona jena (milion dolara) ili veće.

Japanska korporacija Sony objavila je da je njen direktor, Amerikanac velškog porekla Hovard Stringer, za svoj prošlogodišnji učinak dobio 345 miliona jena (4,3 miliona dolara), uz pravo povlašćene kupovine akcija kompanije vrednih 518 miliona jena (6,4 miliona dolara).

Izvor : B92.net

Foto : arhiva Autoblog.rs


čitanja : 1123Komentari

Gosn' Karlos zista ima razloga da se smeje... Bas mi drago zbog njega. Em drago, em milo. :D

Autor Uros Cuore Sportivo 30 Jun 2011, 23:10

Pitam se da li on vozi nissan ?

Autor miloshVA 30 Jun 2011, 23:22

@miloshVA
Ma jok, vozi se kao i sva gospoda, u nemackom automobilu. :)

Autor McLaren 01 Jul 2011, 00:15

Zasluzena plata!
P.S. Pretpostavljam da se vozi u Infiniti-u ;)

Autor Batko 01 Jul 2011, 11:11

A vikendom u GTRu :D

Autor loshmi 01 Jul 2011, 14:24