home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlada Srbije nije u potpunosti zadovoljna cenovnom politikom najvećeg broja naftnih kompanija koje posluju na tržištu Srbije, izjavio je savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić i najavio da će država, ako zatreba, preduzeti sve neophodne mere da zaštiti interese građana i privrede.

Nema nigde tako liberalizovanog tržišta, gde je dozvoljeno da se na njemu ostvaruju ekstraprofiti u trgovini naftom i naftnim derivatima i da to na kraju plaćaju građani, ali "Srbija još nije ušla u tu zonu", rekao je Škundrić, učestvujući na stručnom skupu o tržištu motornih goriva u Srbiji.

- Mi nismo još ušli u tu zonu, ali ako uđemo u zonu u kojoj će marže nekontrolisano rasti, država će morati da posegne za onim merama za kojima posežu i zemlje Evropske unije i druge zemlje razvijenog sveta - rekao je Škundrić i naglasio da liberalizacija tržišta ne podrazumeva samovoljno ponašanje učesnika na tržištu, već poštovanje onih regulativa i zakona države, koja uređuje to tržište.

- Zato treba da iskoristimo sve uslove koje ovo tržište pruža, da bi za građane i privredu postigli najbolji kvalitet i objektivnu cenu naftnih derivata, sa stanovišta ukupnih kretanja cena u regionu i Evropi - naglasio je Škundrić.

Svesni smo činjenice da bi gorivo bilo još skuplje da smo zadržali model formule po kojem je država određivala najviše maloprodajne cene, ali sada imamo više cene na tržištu nego da smo primenjivali mediteransku formulu, rekao je savetnik premijera za energetiku.

Suočeni smo i sa slučajevima nelegalne trgovine naftnim derivatima i tu država, zbog zaštite potrošača i naftnih kompanija, mora da preduzme najrigoroznije mere da spreči svaki oblik šverca i da sankcioniše svako nepoštovanje standarda i eventualne prakse umešavanja koje su se događale na nekim pumpama, naglasio je Škundrić.

Time se zakida budžet i građani Srbije, a zbog lošeg kvaliteta je moguće i oštećenje voznog parka, precizirao je savetnik premijera za energetiku.

- Kada bude završena modernizacija NIS-ove rafinerije u Pančevu i ako postignemo spregnut sistem između NIS-a i Petrohemije, stvoriće se povoljniji uslovi za konkurentniju borbu za svakog potrošača kroz bolji kvalitet i bolju cenu za potrošače - napomenuo je Škundrić, na skupu koji je organozovala Srpska naftno-gasna asocijacija SNAGA i Privredna komore Srbije (PKS), uz podršku Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Tanjug čitanja : 1058Komentari

Ne lipši magarče do zelene trave... sve samo prazne reči, a vlada je ta koja je digla akcize nebu pod oblake! Sada naprasno počinju da budu slatkorečivi kada su izbori blizu...

Autor Miki 30 Sep 2011, 17:38

"Kada bude završena modernizacija NIS-ove rafinerije u Pančevu i ako postignemo spregnut sistem između NIS-a i Petrohemije"

KAD ĆE poočeti sa modernizacijom rafinerije Pančevo?
Koga zajeb.vaju?
Kako se može uvesti loše gorivo, kad je gorivo iz Pančeva najgore u Evropi a i šire?
Da bar hoće da KRENU U MODERNIZACIJU, pa neka je nikada ne završe. To bi značilo prestanak rada i proizvodnje đubreta od goriva.
Neka im se zapali ako ništa drugo.
Ruse boli ona stvar. Gledaju profit i kako da ovo malo bednih Srba ojade do dna.

Autor Energy saver 30 Sep 2011, 18:22

Đura će ti oprostiti što te je tukao.

Autor Savo 30 Sep 2011, 19:24

izbori su cudo!

Autor Nedjo 30 Sep 2011, 21:43

koga ovaj laze..haha..lopov do lopova..

Autor ivan 30 Sep 2011, 21:57

Vlada Srbije nezadovoljna cenama goriva - moraće još da ih poveća.

Autor dzigi 30 Sep 2011, 22:13

hahahahahahahahha pa oni su glasali za te marze!!!!! jao doci ce oni meni na biracki listic!

Autor NemanjaBB 01 Okt 2011, 00:18