home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa: Pressonline.rs

Poražavajuća statistika: Saobraćajna policija u prošloj godini dnevno hvatala čak 141 vozača pod dejstvom alkohola.

Prošle godine svakog dana za volan je seo čak 141 pijani vozač, pokazuju podaci saobraćajne policije. Stručnjaci upozoravaju da je svako od njih prava „tempirana bomba" koja svakog časa može da dovede do tragičnih posledica.

Policija u Srbiji napisala je prošle godine ukupno 51.500 kazni za vozače koji su vozili, a imali višak alkohola u krvi, dok je 16.500 građana uhvaćeno u vožnji bez dozvole. U saobraćajnoj policiji kažu da će kontrole na terenu biti sve jače, ali da se ozbiljno razmišlja o tome da se uvede doživotno oduzimanje dozvola bahatim vozačima.

Pooštriti kazne

Smederevci Anđela Stanimirović (17) i Miloš Filić (20) nedavno su nastradali dok su razgovarali na trotoaru jer ih je „pokosio" pijani Milorad Filić. Ovo nije bio prvi put da Filić vozi pijan, jer je imao čak 11 prijava za vožnju pod dejstvom alkohola.

Saobraćajna policija svakog dana prošle godine hvatala je u proseku 141 pijanog vozača, dok je 45 građana dnevno upravljalo automobilom bez vozačke dozvole. Stručnjaci upozoravaju da je svaki takav vozač „tempirana bomba", koja za čas može izazvati nesreću.

Načelnik Saobraćajne policije Dragiša Simić kaže za Press da će uskoro morati da pooštre zakonske mere, kako bi vozači shvatili da ne smeju ovako da se ponašaju.

- Samo jedna čašica alkohola je dovoljna da sebe izložite riziku kada vozite. Ali i pored toliko edukativnih mera i represivnih akcija policije, i dalje je povećan broj pijanih vozača. Mislim da korene ove pojave treba tražiti u drugim strukturama društva, jer je neshvatljivo, na primer, da čovek kome je oduzeta dozvola i dalje seda za volan i ugrožava sebe i druge. Prošle godine takve vozače smo odmah privodili kod sudija za prekršaje, ali ćemo morati da nađemo trajno rešenje za takve vozače. Makar to bilo pooštravanje kazni ili trajno oduzimanje vozačkih dozvola - ističe Simić.

Vozači uhvaćeni na delu

2.939 više od 2 promila alkohola

9.449 od 1,2 do 2 promila alkohola

23.880 od 0,5 do 1,2 promila alkohola

13.405 od 0,3 do 0,5 promila alkohola

16.545 bez vozačke dozvole

51.500 kazni zbog pijanstva

*U toku 2011. godine

Ne plaše se da će biti uhvaćeni

Načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja Demir Hadžić smatra da je problem u sudstvu, ali i da su se vozači „opustili" nakon kampanja koje su vođenje za sigurnost u saobraćaju.

- Dešava se da sudija odredi novčanu kaznu, a bahati vozač se požali da ima mala primanja, pa prođe nekažnjeno. Naravno da se zato ponavljaju isti prekršaji. Inače, čim neko vozi bez dozvole, jasno je da je to nesavestan vozač. Mislim da nismo dovoljno uradili kako bismo ubedili ljude da treba da se plaše da će biti uhvaćeni, i da to što rade nije dobro - naglašava Hadžić.

Vozi, tata će platiti

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava kako je moguće da nesavesni vozači i dalje imaju dozvolu.

- U prvoj verziji Zakona o saobraćaju iz 2009. bilo je propisano da vozač kome je oduzeta dozvola mora da odleži najmanje 15 dana u zatvoru. Ali, to je 2010. godine promenjeno, a uvedena je mogućnost da plati kaznu od 100.000 do 150.000 dinara. Znači, ako imate dovoljno novca, možete da vozite bez dozvole. Lično znam za slučajeve dece imućnih roditelja, koje otac i majka podstiču da voze bez dozvole, jer „tata plaća" - navodi Okanović.

On dodaje i da bi veliku pomoć pružio program rehabilitacije vozača, ali da još nije zaživeo.

Autor: Radovan Ž. Markovićčitanja : 938Komentari

Pa šta se čude,svrha zakona nije bezbednost,već uzimanje para. Zato je upravo za najteže prekršaje uvedena mogućnost plaćanja 100-150 hiljada din.

Autor PITBULL 30 Jan 2012, 11:26

Ta kazna je uvedena zbog stranca koji putuju kroz Srbiju, zato sto se ne primenjuje samo za alkohol vec i prekoracenje brzine. Desava se da je u vozilu stranih tablica samo jedna osoba sa vozackom dozvolom i u koliko bi bila izrecena zatvorska kazna svi bi morali da ostanu u zemlji 15 dana. Zakonodavac je trebao da predvidi da ukoliko neko vuise puta ponovi isti prekrsaj u odredjenom roku da je obavezna mera izricanja zakona. Vci je problem sto i izrecene mere zastarevaju razno raznim kombinacijama

Autor savest 30 Jan 2012, 13:09

slažem se sa kaznama ali narode oni koji su zaduženi za sprovodjenje zakona rade sve kontra piju voze bez pojasa pričaju mobilnim nepale svetla i bahato se ponašaju odakle im obraz za bilo kakve kazne

Autor radovan !!! 30 Jan 2012, 14:21

Drzava nas je dovela do bede,nije ni cudo sto pijemo.Nego,nismo te srece da da gazimo nase politicare.

Autor ivan 31 Jan 2012, 06:38