home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše Tanjug, američki auto-gigant "Dženeral motors" (GM) i francuska alijansa "Pežo-Sitroen" (PSA) postigli su dogovor o udruživanju snaga, odnosno o zajedničkom razvijanju delova i motora za vozila koja bi se prodavala pod njihovim robnim markama.

GM će preuzeti sedmoprocentno učešće u "Pežou", saopštile su kompanije. 

"Pežo" planira prodaju novih akcija postojećim investitorima u iznosu od oko jedne milijarde evra, što je značajna suma za autokompaniju čija se trenutna tržišna vrednost kreće oko 3,6 milijardi evra.

Ove dve kompanije nastoje da pronađu efikasan način koji će ih učiniti konkurentnijim na evropskom automobilskom tržištu. Poslovanje GM u Evropi je prošle godine zabeležilo gubitak od 700 miliona evra i kompanija je saopštila da je odlučna da to preokrene.

Autor: Tanjug.rsčitanja : 1241Komentari

@Orlo
jos ce ispasti da je Deki bio u pravu... :)

Autor carobnjak 29 Feb 2012, 19:41

Za početak 1 LOWCOST model, ako žele ozbiljan nastup

Autor Dejan L 29 Feb 2012, 19:51

@ Orlo
Opel je na prodaju, mesecima čitam takve vesti, a PSA prodaje samo 7% svojih akcija. Ko će koga spasiti, a ko će nastaviti...
Pa čak ni Alfa Romeo koja je prodala onoliko, nije na prodaju! Razumeš
Nisu bitne brojke, PSA je u mnogo boljoj poziciji od Opela

Autor Dejan L 29 Feb 2012, 20:06

@Dejan L
Pa ti si prvi spomenuo brojke kako su bitne ne ja...
PSA da posluje dobro i da mu je ovaj profit dovoljan ne bi ulazio u pricu tako da da...
Svako ce imati interesa u "braku" a po tebi ispada da je PSA jer iskreno nema GM sta da im ponudi...

@carobnjak
Ne znam samo u vezi cega moze da bude u pravu, napisao je pricicu o razvoju modela na osnovu ove vesti i jedne slike. Ja u plocu on u klin. Uostalo smara me ova prica, veliki je fan PSA, Skode i ne znam ni ja vise cega i svako suprotno misljenje protiv neke od marke ne valja... ;)

Autor Orlo 29 Feb 2012, 20:32

Počeo sam nositi šalabahter da znam tko s kim ima zajedničke motore,modele,podvozija.....

Autor Nepoznata osoba 29 Feb 2012, 20:32

E to sam ja rekao sinoć u onom ogromnom tekstu. Ko ga je čitao, seća se.
Baš sam napomenuo kako će Američke i Evropske marke da se udružuju jer ih je kriza naterala. Neće više biti tipičnih modela samo za jedno tržište, nego globalni, bolji, jači, jer razmena tehnologija je neminovna.

Autor MasterHaosis 29 Feb 2012, 21:17

@Orlo
Peugeot i Citroen su prošle godine zajedno prodali 3.549.000 vozila... neznam točni omjer ali Peugeot je malo veći od Citroena... recimo za 200k vozila godišnje.
nemam pojma koliko prodaje Opel ali mislim, da manje i u većim je problemima nego Pug i Citra zajedno! prevedeno, PSA će najvjerojatnije zatvorit dve zajednićke fabrike u francuskoj, dok bi GM mogao zatvorit dve OPELOVE fabrike u njemačkoj... mislim, da ti ne treba "crtat" koliko to može pogodit Opel... možda čak i "terminalno"...
na papiru sve se lepo čuje... uštede kod zajedničke nabavke materiala i komponenti, "zajednički razvoj platformi,komponenti i modula" i sve to.... ali ja još uvjek ne vidim tko šta dobiva u ovoj vezi izbog ćega je došlo do nje...
dobro, PSA treba novac i za to će prodat 7% Peugeota GM-u... ali dalje od toga, nije mi jasno! a nekako imam osječaj, da daleko najmanje od svega ima Opel!

Autor drugmirko 01 Mar 2012, 08:55

Pa nije ceo GM samo Opel!?

Autor bk 02 Mar 2012, 19:17