home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor: Politika.rs

„Fijat automobili Srbija” – FAS, glavni je ekonomski potencijal naše države, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić prilikom nedavne posete kragujevačkom preduzeću „Goma lajn”, čija se gumena creva ugrađuju u najveći izvozni adut Srbije, model „500L”.

Prema njegovim rečima, naša država će 2013. od izvoza „velikog fiće” prihodovati 1,5 milijardi evra. To je gotovo šestina celokupnog srpskog izvoza ostvarenog u 2012. (8,6 milijardi evra), odnosno dvostruko više nego što će 2013, takođe prema Dinkićevoj računici, zaraditi NIS (od 600 do 800 miliona evra).

Antonio Čezare Ferara tvrdi da je tako nešto moguće, ali je oprezniji u procenama i podseća da rezultati na tom polju zavise isključivo od tržišta i interesovanja kupaca. „Koliko prodamo, toliki će biti izvoz”, izjavio je direktor FAS-a u intervjuu za RTS, navodeći da bi u kragujevačkoj fabrici 2013. trebalo da bude proizvedeno „između 120.000 i 180.000 automobila”.

Prihod od izvoza, kako je rekao, može da bude i 1,2, ali i cele dve milijarde.

„U početku, kada uđete na neko tržište, sva vozila se manje-više prodaju, jer na taj način pokrivate sva prodajna mesta. Svaki diler mora da kupi vozilo kako bi ga pokazao klijentima. Iz tog razloga nećemo imati problema. Ako kriza na evropskom tržištu potraje, onda nas problemi čekaju 2014”, objasnio je Ferara, navodeći da FAS, osim Italije, gde je već isporučeno 10.000 „velikih fića”, računa, pre svega, na tržišta Nemačke, Španije i Francuske.

U ovom trenutku, prema podacima FAS-a, u Srbiji se proizvodi 67 odsto delova koji se ugrađuju u „500L”. Dakle, 33 odsto delova se još uvek uvozi.

Kompletan članak na sajtu Politika.rsčitanja : 1917Komentari

" u Srbiji se proizvodi 67 odsto delova koji se ugrađuju u „500L”. Dakle, 33 odsto delova se još uvek uvozi"
???

Autor Moron 31 Dec 2012, 16:50

Moron
Lažu. Ne nasedaj ;)

Autor Predrag® 31 Dec 2012, 17:04

Tjah, narodu nikako udovoljiti. Prvo isla prica kako od tog posla nema nista a sad im malo para. Nije Fiat duzan da nasu zemlju izvlaci iz krize! Ili i to stoji u ugovoru?

Autor B.M. 31 Dec 2012, 17:06

Ovako nesto; Fiat se obavezuje da u slucaju krize, suse, raznih nepogoda, zatvaranja fabrika kao Sartid i sl; poveca svoju proizvodnju u Kragujevcu i izvede Srbiju iz krize, pa makar preselio fabrike iz Italije u Srbiju, i radnike Talijane da rade. Drzava se obavezuje da ce dati svu moralnu podrsku.

Autor B.M. 31 Dec 2012, 17:12

B.M.
Koliko % delova za Fiat 500 L se proizvodi u Srbiji?
I da li se pri pravljenju te matematike motor i menjac racunaju sa "2 komada", kao i, recimo, dve vrste "žabica" za razne tapacirunge i plastike?
Ozbiljno pitam

Autor Moron 31 Dec 2012, 17:23

Pise ti % delova. Juce smo poceli s 500L, a vec bi motor i menjac da pravimo? Verovatno sa strucnjacima a la Predrag, u nekom od propalih preduzeca? POola bi nam vratili kao reklamaciju.Misli se na sve delove automobila, do najsitnijih.

Autor B.M 31 Dec 2012, 17:43

@Moron
Nisi daleko od istine. Kada su te procente objavili u novinama pre pola godine ja nisam mogao da verujem. Motor kao uvozna komponenta je vredeo kao sediste-domaca komponenta.

Autor Logandzija 31 Dec 2012, 18:11

B.M.
Pisalo je "оzbiljno pitam". Cenio sam da si ozbiljan čovek.
Izvini. Moja greška.
Vidim da si i sklon vredjanju drugih, mada ne vidim šta je opravdan razlog tome, niti neku "srazmeru" onoga što je Predrag naveo i tvog pominjanja njegovog imena.
Kao što ozbiljno mislim da je ovih 67% neka teška statistička prevara, u koju niko normalan ne može poverovati.
Ali, svejedno, nadam se da će doći dan kada će učešće vrednosti našeg rada i naših delova u prodajnoj ceni dostići barem "onih" drugih 33%. Nadam se tom danu

Autor Moron 31 Dec 2012, 18:13

Misljenja iznosim bez da se nekom svide, ili nekom budu ozbiljna. Meni su sumnje u zvanicne informacije Fiata neozbiljne. Zasto bi tako ozbiljna firma rizikovala da je uhvate u lazi, u tako vaznoj stvari.Ili je to teorija zavere, kao i ugovor?

Autor B.M. 31 Dec 2012, 18:33

Čak se ni za Yuga i Floridu nije proizvodilo više od 67% delova u Srbiji (ako je i toliko).

Uvozilo se sledeće:
boje, lakovi, zaštite za karoseriju, razvodnici paljenja, bobine, komutatori, svećice, kvake, brave, šarke svi retrovizori, mehanizmi podizača, pojasevi, štofovi za sedišta i tapacirunge, letve volana, servo pumpe, servo letve, dvogrli karburatori, sistemi za ubrizgavanje goriva, el. pumpe za gorivo, treće stop sveto, farovi za maglu, elektromotori za farove, prekidači za el. podizače, delovi elektroinstalacije, felne, sijalice, osigurači, kompresori za klimu, homokinetički zglobovi, sirene, elektromotori za centralnu bravu, releji, alternatori, anlaseri...

+ Pežoovi motori...

Autor Predrag® 31 Dec 2012, 18:50

P.S. A da ne govorim o sirovinama...

Tako da je ovaj podatak da je 67% delova za 500L proizvedeno u Srbiji čista laž.

Autor Predrag® 31 Dec 2012, 18:55

Gospodin sekretar iz Minsitarstva finansija rece, u nedelju, da Fiat u Srbiji proizvodi 80% delova... pa ko sada laze... ako se auto sastoji od npr. par hiljada delova to mu dodje 100% a motor i menjac imaju svoje sastavne delove tako da ne mogu i ne smeju da se racunaju kao pojedinacni delovi odnosno kao 2%... to mu dodje obmana...

Autor Orlo 31 Dec 2012, 18:56

U Srbiji ima još onih koji porede Juga i Fiat. Hvala nebesima da Jugo više ne silazi sa proizvodnih linija. Da nas bruka kao da smo Afrika.

Autor West Racing 31 Dec 2012, 19:08

Aahah 33 odsto se uvozi. :D Da, kao sto su svi elektricni motori, precizni sklopovi kao pogonski motor i menjac, materijali za sedista itd itd. U srbiji se prave selotejpi, srafovi, gume, crevca, zice. :D

Da li se uopste karoserija "tiskuje" u FASu???

Autor Fordovac 31 Dec 2012, 19:35

Zanimljivo, i to dosad niko nije otkrio, nijedan novinar, nijedna stranka...I demantovao.

Autor B.M. 31 Dec 2012, 20:14

Trebalo bi da prihvatimo "Fijatove" izjave kao istinu zato što je to velika firma?

Ko želi da vidi barem deo potpuno tajanstvenog ugovora pod kojim je imovina građana vredna preko 40 miliona evra (kako proceniše amerikanci) data "Fijatu" ... pa taj mora da veruje u teorijama zavere?

Bitno je samo da se radi, nije bitno šta je Srbija dala, šta daje, šta će da dobije?

Pa blago nama sa ovim stavovima!

Neodoljivo posećaju na onu najgoru propagandu, ratnu iz četrdesetih ... međutim tada su barem imali razlog da trube jedno dok drugo sakrivaju pod tepih.

U novinama se od samog početka ovog posla ne razlikuju "proizvodnja" i "sklapanje". Zašto? Šta im sada znači "proizvodnja"? Sastavljanje anlasera? Njegovo montiranje na autu? Ko zaista misli da se taj anlaser ovde pravi od sirovog materijala (iz Srbije)?

U novinama piše "67 odsto" a ne pita se 67 odsto čega? 67 odsto po ceni? Po težini?

Bilo kako bilo, broj je inače teško poverovati bilo kome koji je ikada i prelistao tipični lanac Tier One, Tier Two, Tier Three suppliers.

Autor CaMIRO 01 Jan 2013, 22:02