home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, Srbija u ovoj godini očekuje više od 1,6 milijardi evra prihoda od izvoza kompanije Fijat automobili Srbija. To je izjavio državni sektretar u srpskom ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

On je agenciiji Beta rekao da su ocekivanja Srbije od Fijata velika i istakao da su prvi pokazatelji sa tržišta vrlo pozitivni.

„Napravili smo dobar automobil, kvalitetan automobil, lep automobil”, rekao je Ljubić i naveo da je u prošloj godini u Kragujevcu proizvedeno oko 30.000 automobila „fijat 500L” i da je sve izvezeno.

„Plan Fijata za 2013. godinu je da u Kragujevcu proizvede oko 160.000 vozila. Od sredine godine kreće proizvodnja produžene verzija modela 500L sa sedam sedišta, kao i izvoz u Ameriku”, rekao je on.

Ljubić je istakao da su prvi izveštaji sa sajmova i prezentacija novog Fijatovog automobila koji se proizvodi u Kragujevcu „vrlo pozitivni”.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Fijat preseli proizvodnju iz Kragujevca u Italiju zbog krize i pritisaka italijanskih radnika, on je istakao da apsolutno ne postoji takva opasnost.

„Verzija modela 500L sa pet sedišta i produžena varijanta sa sedam sedišta će se praviti u fabrici u Kragujevcu. Koji će sledeći model biti, koji će silaziti sa proizvodnih traka fabrike u Kragujevcu ostaje da vidimo”, rekao je on.

Ljubić je istakao da privatni kapital ne poznaje granice kada je u pitanju ostvarivanje profita.

„Fijat ima najmoderniju i najmlađu fabriku trenutno u Kragujevcu i ono u šta sam siguran je da su i njegovi planovi vezani za tu fabriku”, rekao je on.

Ljubić je rekao da je automobilska industrija na evropskom tržistu u krizi, ali je podsetio da je Fijat vlasnik američkog Krajslera.

„Operacije Fijata u Južnoj Americi i na tržištima Severne Amerike i u Aziji idu jako dobro”, rekao je Ljubić.

Kompanija Fijat automobili Srbije je zajedničko preduzeće države Srbije i italijanskog Fijata. Srbija u FAS-u ima udeo od 33 odsto, a Fijat 67 odsto. Serijska proizvodnja modela „fijat 500L” počela početkom jula 2012. godine.

Autor: Beta.rsčitanja : 726Komentari

Alooo Ljubicu; kad ce biti zavrsen autoput, obilaznica, modernizacija pruga oko Kragujevca..O tome niko ne prica, a vise me kao Kragujevcanina zanima od toga jel ce Fiat izvesti 130 ili 150.000 Fiata 500L.Drzava ne ispunjava svoje obaveze i kiti se tu tudjim perjem.

Autor B.M. 02 Jan 2013, 13:33