home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Čelnici fabrike "Zastava kamioni" i najveće kineske korporacije za proizvodnju lakih komercijalnih vozila - "Jak" (JAC JIANGHUAI), uz posredovanje nadležnih u Vladi Srbije, završili su prvu rundu pregovora o saradnji. Precizniji podaci o potencijalnom partnerstvu trebalo bi da budu poznati već u drugoj polovini marta, kada će, kako je dogovoreno, delegacija sa Dalekog istoka posetiti kragujevačku fabriku. Ako se postigne sporazum, prvo zajedničko vozilo bi moglo da se proizvede već početkom jeseni.

Za saradnju sa "Zastavinom" Fabrikom kamiona zainteresovano je više firmi iz Kine, ali su njihovi predstvnici prilikom obilaska fabrike nezvanično govorili da je za uspešnu saradnju neophodan viši tehnološki stepen obrade pojedinih materijala. Zbog toga je fabrika nedavno kupila i instalirala modernu lasersku mašinu za obradu metala, vrednu oko 150.000 dolara.

Korporacija "Jak" ima više od 500 ovlašćenih dilera u 120 zemalja, kao i 14 fabrika van Kine. Planom za narednu godinu, ova firma prediviđa prodaju od milion i šesto hiljada vozila. Kineski proizvođači su zainteresovani za sklapanje lakih komercijalnih vozila, minibuseva i kamiona nosivosti od sedam do osam tona.

Izvor: Novosti.rs

Foto: JACčitanja : 1095Komentari

Izbori.

Kinezi su u Kragujevcu barem deseti put u poslednjih deset godina.

Autor CaMIRO 02 Mar 2014, 23:47

Nema od toga nista, kad ih nece Fiat koji im je pred nosom, tesko da ce iko drugi. Nudili su fabriku dzabe samo da proizvode bilo sta.
Kinezi su najgora varijanta, i da ima interesa vec odavno bi bio sklopljen sporazum s nekom od mnogobrojnih kineskih fabrika.
Fabrika jos postoji samo da bi rukovotstvo i mali broj radnika primali plate. Putovanja po Kini i svetu sigurno ne placaju iz svog dzepa. A za to je kriva drzava. Logicno da se ne izplati dovoziti delove iz Kine u Kragujevac, i sklapati kamione koji ne zadovoljavaju EU standarde.

Autor B.M. 03 Mar 2014, 09:00